Kolor dopler krvnih sudova zlatni standard u dijagnostici

1. jula 2019. by DR. Roncevic
ultrazvuk-3d-4d.jpg

Šta je kolor dopler?

Kolor dopler je ultrazvučna metoda koja koristi Doplerov efekat da omogući prikaz promena u brzini protoka krvi kroz krvne sudove različitih organa.


To znači da pratimo promenu konstantnih frekvencija ultrazvučnih talasa budući da se izvor zvuka kreće (krv) u odnosu na posmatrača. Promena frekvencije ultrazvučnih talasa nastaje usled odbijanja od krvne ćelije koje su u pokretu.

Kolor dopler ima višestruku primenu u medicinskoj dijagnostici svih organa koji su prožeti krvnim sudovima. Ovaj pregled se radi na modernom ultrazvučnom aparatu koji ima opciju kolor doplera (Color Doppler). Pregled kolor doplerom je u potpunosti bezbedan i bezbolan.

Pacijenti nakon pregleda dobijaju od lekara detaljno objašnjenje svog zdravstvenog stanja i pisani izveštaj.

Kolor dopler u trudnoći

Trudnoća je najdelikatnije stanje za svaku ženu i tada je neophodno detaljno praćenje njenog zdravlja i razvoja ploda. Kolor dopler u trudnoći je od vrhunskog značaja jer omogućava detaljno praćenje i merenje protoka krvi kroz različita tkiva ploda.

Tokom prvog trimestra kolor dopler nam oogućava da utvrdimo da li je došlo do poremećaja hromozoma putem pregleda protoka krvi kroz jetru ploda, krvni sud diktus venozus i desni srčani zalistak.

U drugom trimestru se prati smer kretanja krvi kroz komore i pretkomore srca i kroz velike krvne sudove srca.

U trećem trimestru se prati protok krvi kroz pupčanu aortu, srednju moždanu aortu i druge krvne sudove prema potrebi.

Kolor dopler u trudnoći ima veliki značaj kod sumnje na malokrvnost ploda ukoliko su Rh faktori oca i majke različiti, kada se sumnja da beba zaostaje u rastu ili postoji manjak plodove vode. O upotrebi kolor doplera u trudnoći odlučuje ginekolog na osnovu indikacija, a jedna od čestih indikacija je smanjenje aktivnosti ploda u trećem trimestru.

Kolor dopler ima važan uticaj na procenu protoka krvi i kiseonika koji prolazi kroz pupčane vene i time utiče eventualan na hitan prijem i prevremeni porođaj.

Kolor dopler karotida

Najbolji preventivni pregled koji može da ukaže na preteći moždani udar je kolor dopler karotida – arterija koje vode krv obogaćenu kiseonikom od srca ka mozgu. Karotide su arterije koje se nalaze u vratu i lako su dostupne za dijagnostiku kolor doplerom i za lečenje.

Kolor dopler karotida se preporučuje svim pacijentima koji osete jedan od sledećih simptoma: slabost i trnjenje ruku i nogu, trnjenje lica, iznenadni poremećaj vida, kraći gubitak govora, krize svesti, vrtoglavice i probleme sa koncentracijom.

Pregled se preporučuje i svim osobama nakon 55. godine života koje imaju kardiovaskularne bolseti ili genetske sklonosti. Kolor doplerom karotida se može uočiti: suženje, začepljenje i proširenje krvnih sudova vrata, koje mogu da budu uzrok moždanog udara.

Kolor dopler karotida je potpuno bezbolan, bezbedan i ne nosi nikakve nelagodnosti. Nije potrebna nikakva priprema za pregled koji traje oko dvadeset minuta.

Kolor dopler srca i krvnih sudova

Ehokardiografija ili ultrazvuk srca sa kolor doplerom je dijagnostička metoda koja omogućava uvid u stanje srca i krvnih sudova srca. Na kolor dopler srca se upućuju pacijenti koji imaju neku kardiovaskularnu bolest ili sumnju na bolest.

Takođe kolor dopler srca i krvnih sudova može da se radi i čisto preventivno nakon 50. godine života. Pacijenti koji primete neki od sledećih simptoma su sigurni kandidati za kolor dopler srca: nepravian ili ubrzan rad srca, visok krvni pritisak, bolovi u grudima, gubitak svesti, brzo zamaranje.

Takođe ovaj pregled se preporučuje dijabetičarima, gojaznim osobama i pacijentima na hemoterapiji i radioterapiji.

Kolor dopler srca omogućava precizan pregled dimenzija srčanog mišića i dimenzijama srčanih
šupljina, pokretljivosti, funkcija srčanih zalistaka, stanje srčane kese i ejekcionu frakciju. Kolor doplerom se meri brzina protoka krvi kroz srčana ušća i krvne sudove.

Na ovaj način se blagovremeno otkrivaju suženja, proširenja i začepljenja krvnih sudova, naslage i plakovi na arterijama. Takođe, moguće je uočiti urođene i stečene srčane mane. Pregled se obavlja pomeranjem sonde po grudnom košu, dok pacijent leži na levom boku i traje do pola sata.

Ukoliko vas više zanima ova tema pročitajte još: Sve što treba da znate o pregledima srca

Kolor dopler arterija nogu

Kolor dopler arterija nogu nam omogućava detaljan pregled strukture krvnih sudova. Na taj
način možemo otkriti pojavu stenoze (suženja), okluzija (začepljenja), aneurizme (proširenja) i aterio – venske fistule.

Na ovaj način se utvrđuje stanje dubokih vena (koje se nalaze duboko među mišićima nogu radi dijagnostikovanja eventuale tromboze), porvršinskih vena, perforatora i stanja njihovih zalistaka.

Na redovne kontrole kolor doplera arterija nogu treba da idu svi pacijenti koji imaju ugrađen baj-pas i graftove. Ovaj pregled omogućava da se po život opasne promene na arterijama na vreme otkriju i operativno uklone.

Kolor dopler arterija nogu omogućava sprečavanje velikog broja komplikacija među kojima su gangrena, tromboza, plućna embolija i infarkt miokarda.

Kandidati za kolor dopler arterija nogu su pacijenti koji imaju vidljivo proširene vene, koji su dugo nosili gips, koji su imali velike operacije nakon kojih su jako dugo mirovali, kao i oni sa poremećajima koagulacije.

Kolor dopler genitalnih organa

Kolor doplerom krvnih sudova ženskih genitalija se utvrđuje protok krvi u krvnim sudovima
jajnika i materice. Od važnosti za dijagnozu su pulsatni indeks i indeks otpora. Kolor dopler se koristi kada se uoče promene na jajnicima ili materici u vidu tumora, mioma, polipa i zadebljalog endometrijuma za precizniju dijagnostiku. Na primer, maligni tumori su znatno više prokrvljeni od benignih.

Nekoliko dana pre pregleda treba obustaviti vaginalnu terapiju. Pregled se obavlja transvaginalnom sondom i nije bolan.

Kolor dopler muških genitalnih organa se obavlja uz pomoć transabdominalne i transrektalne
sonde. Budući da je erektilna disfunkcija vrlo često uzrokovana vaskularnim problemom, svaki
slučaj impotencije treba da dovede pacijenta do kolor doplera muških genitalnih organa.

Pregled se kod erektilne disfunkcije obavlja uz prethodno davanje injekcije prostagladina u telo penisa kako bi se izazvala veštačka erekcija.

Kolor dopler testisa je od velike važnosti u dijagnostici kod sumnje na pojavu karcinoma testisa.

Svako povećanja, oteklina ili bol u testisu treba da dovedu pacijenta na ultrazvuk sa kolor doplerom testisa, gde će se, uz neophodne laboratorijske analize, potvrditi ili otklonti sumnja na karcinom testisa. Kolor dopler muških polnih organa igra veliku ulogu i kod utvrđivanja razloga muške neplodnosti.

Kolor dopler limfnih čvorova

Prisustvo izraženih limfnih čvorava govori o upali ili tumoru. Da bi se postavila jasna dijagnoza potrebno je uraditi ultrazvučni pregled.

Kolor dopler limfnih čvorova daje detaljniju sliku vaskularizacije regije koja se pregleda. Pregled se obično obavlja uz ultrazvučni pregled štitne žlezde i drugih regija.

Kolor dopler cene i akcije

Poliklinika Dr Rončević ima politiku pristupačnih cena za svoje preglede jer smatra da je
neophodno da kvalitetne specijalističke preglede i dijagnostičke metode treba sebi da priušti
svaki građanin.

Imajući u vidu značaj rane dijagnostike bolesti karotida i dubokih vena na nogama pokrenuli smo akciju: Kolor dopler karotida/mozga i Kolor dopler vena ruku i nogu po promotivnoj ceni od samo 2500 dinara. Koji su pregledi na Akciji na našem sajtu. Ono što vam svakako preporučujemo ako živite stresno je da uraditi potpuni skrining zdravlja koji košta samo 12300 din.

Zašto je poliklinika Dr Rončević najbolji izbor?

Poliklinika Dr Rončević poseduje odlične savremene ultrazvučne aparate za preciznu dijagnostiku bolesti, koji se koriste u najboljim svetskim centrima. Ultrazvučnom dijagnostikom se bave vrhunski stručnjaci iz svojih oblasti, predvođeni doktorom Brankom Rončevićem, koji je subspecijalista kliničkog ultrazvuka sa preko dvadeset godina iskustva.

Svi pregledi se obavljaju bez dugog čekanja, obično isti dan, najkasnije sutradan od momenta javljanja. Ova činjenica je od velike važnosti jer znatno ubrzava dolazak do tačne dijagnoze i započinjanja lečenja.

Dolaskom u polikliniku Dr Rončević odlučujete se da svoje zdravlje poverite u sigurne ruke!

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED