Ultrazvuk dojke odličan preventivni pregled

29. juna 2022. by DR. Roncevic
ultrazvuk-dojke.jpg

Ultrazvuk dojke radi se u mnogim privatnim ordinacijama kao deo redovne, godišnje ginekološke kontrole.

Briga o zdravlju je izuzetno važna i najveću ulogu u prevenciji najtežih bolesti poput kancera, igraju upravo kontrolni pregledi.

 Ultrazvuk dojke je metoda snimanja unutrašnjosti dojke uz pomoć ultrazvučnih talasa koji se odbijaju i stvaraju sliku u realnom vremenu. Kao i druge vrste ultrazvuka, ultrazvuk dojke koristi se za dijagnozu različitih poremećaja i problema u samoj dojci.

Ultrazvučna dijagnostika ima veliki značaj u medicini. Ultrazvuk ne proizvodi zračenja i zbog toga se veoma često koristi čak i kod dece i trudnica. To je zapravo aparat sa ultrazvučnom sondom koja šalje ultrazvučne talase unutar tela i preko monitora koji je povezan sa sondom prezentuje snimak unutrašnjosti organa u realnom vremenu.

Kada se radi ultrazvuk dojke?

Ultrazvuk dojke se može preventivno raditi jednom u godini dana prilikom ginekološkog pregleda. Međutim one se najčešće radi onda kada postoji osnovana sumnja na poremećaje unutar dojke.

Uglavnom vam lekar savetuje da odradite ultrazvuk dojke, ako se primete poremećaji tokom fizičkog pregleda grudi, prilikom mamografije ili magnetne rezonance.

 Prilikom snimanja ultrazvukom vaš lekar može koristiti i dopler tehniku kako bi se utvrdio protok krvi u dojci ili izraslinama koje se u njoj nalaze. Ova vrsta ultrazvuka radi se i kod mlađih žena koje nemaju još uvek potrebe za mamografijom kao deo rutinskog pregleda. Takođe se koristi i nakon mamografije kako bi se jasnije videle promene koje je lekar pronašao na mamografu.

Veoma je značajan jer se može lako razlikovati da li je određena promena u dojci ispunjena tečnošću, što ukazuje na cistu ili je čvrsta masa, što se može pretvoriti u tumor. Biopsija jeste uzimanje uzorka sumnjivog tkiva i u ovom slučaju za navođenje biopsijske igle, takođe se koristi ultrazvuk dojke.

Na taj način može se preciznije odrediti putanja igle i osmotriti sumnjiva promena u dojci za koju je potrebno odraditi biopsiju.

Ultazvuk se preporučuje u sledećim situacijama:

  • kod dama koje imaju gusto tkivo dojke ( mamograf neće precizno pokazati tkivo i promene ukoliko je ono gusto)
  • kod trudnica i mlađih žena ( za razliku od mamografije, ultrazvuk dojke nema nikakva zračenja te je bezbedan za sve)
  • ultrazvuk dojke se može koristiti i kako bi lekar pregledao obližnje limfne čvorove, vodio biopsiju ili punktirao ciste u dojkama.
  • najčešće se ultrazvuk dojke koristi radi otkrivanja i praćenja kancera dojke.

Simptomi zbog kojih se preporučuje ultrazvuk dojke

Doktor će vam sasvim sigurno preporučiti ultrazvuk dojke ukoliko se na fizičkom pregledu ili mamografu pronađu: 

  • čvorići u grudima
  • osetljiva ili bolna mesta u grudima
  • neobičan iscedak iz bradavice
  • promena u teksturi ili izgledu bradavice
  • promena u teksturi ili izgledu kože na grudima

Ovo su samo neki od simptoma koji pokazuju da je potrebno uraditi ultrazvuk dojke. U svakom slučaju verujte svom lekaru i uradite ovaj ultrazvuk ako vam je neophodan. Nema nikakvog značenja, lako je dostupan i ne košta mnogo, a može vam zaista spasiti život.

Ultrazvuk dojke priprema

Ne zahteva se neka specijalna priprema, baš kao ni za druge vrste ultrazvuka. Ono što je važno jeste da na pregled dođete opušteni i smireni sa dobrim raspoloženjem. Preporučuje se da ne koristite losione, kreme, ulja i pomade neposredno pre ultrazvuka, kao i da skinete nakit sa grudi za vreme snimanja.

Obucite odeću koja se lako skida, jer ćete morati da se skinete do pojasa za vreme snimanja. Moraćete da legnete na leđa, a zatim će vam lekar naneti gel na kožu u predelu dojke koja se posmatra ultrazvučnom tehnologijom. Nakon toga lekar će sondom prelaziti preko vaše dojke i snimati slike na kompjuteru. Može doći do blagog pritiska od strane lekara ukoliko je potrebno da bi snimak bio što bolji.

U svakom slučaju pregled je bezbolan i u potpunosti bezbedan. Šta se može otkriti prilikom UZ pregleda dojke

Treba imati na umu da se prilikom ultrazvuka dojke ne može otkriti da li je tumor maligni ili benigni, već je to moguće jedino uz pomoć biopsije. Ipak, biopsija se najčešće radi uz praćenje biopsijske igle preko ultrazvuka dojke. Kada se uzme uzorak tkiva i pošalje na određenu analizu, tek nakon završetka analize možete sa sigurnošću znati da li je u pitanju kancer dojke ili ne.

Neke promene mogu biti i benigne. Ukoliko imate promenu u tkivu vaše dojke ne plašite se.

U proseku 4 od 5 tumora u dojci se pokažu kao benigna, zato nema razloga za panikom.

 Pronađite lekara kome verujete i kod njega uradite ultrazvuk dojke i sačuvajte svoje zdravlje. Ukoliko, nažalost biopsija pokaže da je vaš tumor ipak maligni sa lekarom ćete porazgovarati o opcija koje su vam na raspolaganju.

Najčešće su to: 

  • zračenje
  • hirurško uklanjanje tumora
  • hormonska terapija
  • ciljana terapija
  • hemoterapija

Stvar je individualna i najbolje je da sa svojim lekarom porazgovarate o opcijama i proceduri daljeg lečenja. Jedna optimistična vest je da mnoge žene uspešno pobeđuju kancer dojke i da godinama nakon raka žive sasvim normalno.

Ukoliko vam je potrebna intervencija hirurga i uklanjanje dojke, neka vas to ne obeshrabri. Raspitajte se o opcijama i potražite savet plastičnog hirurga nakon bolesti. Nemojte se plašiti, ali budite savesne i odgovorne dame i na vreme brinite o svom zdravlju.

Odradite kontrolni ultrazvuk dojke makar jednom godišnje.

 

 

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED