EKG i 24h Holter krvnog pritiska

Da bi se utvrdilo da li postoji srčano oboljenje, lekari koriste različite metode. Prvi korak u dijagnostici srčanih bolesti je razgovor sa kardiologom, gde se razmatraju vaše životne navike, prethodna oboljenja i istorija naslednih bolesti. Nakon toga, lekar meri krvni pritisak pacijenta.

Holter EKG: Neprekidno Praćenje Srčanog Ritma

Holter EKG (Elektrokardiograf) je ključni medicinski uređaj koji omogućava neprekidno praćenje električnih aktivnosti srca tokom dužeg razdoblja. Taj perios je obično 24 do 48 sati a po potrebi i duže, kako bi se dobili što precizniji rezultati.. 

Ova tehnologija ima ključnu ulogu u dijagnostikovanju srčanih problema, posebno srčanih aritmija, te omogućava precizno praćenje kako srce reaguje na svakodnevne aktivnosti, stres i terapiju. U nastavku, detaljnije ćemo razmotriti Holter EKG, njegovu svrhu i primenu.

Šta je Holter EKG i Kad Se Koristi?

Holter EKG je prenosni uređaj koji pacijenti nose kako bi se neprekidno pratila električna aktivnost njihovog srca tokom svakodnevnih aktivnosti. Ovaj uređaj zabeležiće i dokumentovati sve električne impulse srca tokom određenog vremenskog perioda.

Holter EKG monitoring 24 sata

Holter EKG se često koristi u situacijama kada postoji sumnja na srčane aritmije ili druge srčane nepravilnosti. Pacijenti koji osećaju simptome kao što su nepravilan puls, preskakanje srca, vrtoglavica ili nesvjestica, mogli bi biti upućeni na Holter EKG kako bi se identificirali uzroci tih simptoma. Osim toga, Holter EKG se često koristi za praćenje kako srce reaguje na terapiju lekovima ili na stresne situacije.

Kada Se Preporučuje Holter EKG?

Holter EKG se preporučuje u širokom spektru kliničkih situacija, uključujući:

 • Dijagnoza aritmija: Kada postoje simptomi aritmija, kao što su nepravilan puls ili osećaj preskakanja srca, Holter EKG može pomoći u postavljanju dijagnoze i određivanju vrste aritmije.
 • Praćenje lečenja: Pacijenti s dijagnozom srčanih problema ili aritmija često nose Holter EKG kako bi se pratila efikasnost terapije lekovima ili drugih tretmana.
 • Testovi pod stresom: Holter EKG može se koristiti tokom testova pod stresom kako bi se pratila reakcija srca na fizički napor.
 • Pacijenti s neobjašnjivim simptomima: Za pacijente koji doživljavaju simptome koji su teško dijagnosticirati, Holter EKG može biti koristan alat za identificiranje skrivenih srčanih problema.

Kako Se Pripremiti za Holter EKG?

Priprema za Holter EKG je obično jednostavna i uključuje:

 • Priprema kože: Pacijenti bi trebali osigurati da je koža oko mesta gde će elektrode biti postavljene čista i suva kako bi elektrode dobro prianjale.
 • Izbjegavanje električnih uređaja: Treba izbegavati električne uređaje koji bi mogli ometati snimanje EKG signala, kao što su mobilni telefoni i jaki magneti.
 • Nošenje uobičajene odeće: Pacijenti mogu nositi svoju uobičajenu odeću tokom nošenja Holter EKG uređaja. Važno je izbegavati odeću s metalnim kopčama ili magnetima koji bi mogli uticati na snimanje.

Šta Otkriva Holter EKG?

Holter EKG ima sposobnost otkrivanja različitih vrsta srčanih nepravilnosti i abnormalnosti, uključujući:

 • Atrijalne fibrilacije: Ovo je nepravilan rad gornjih komora srca, što može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka i povećanja rizika od moždanog udara.
 • Ventrikularne tahikardije: Brzi ritam u donjim komorama srca, što može biti potencijalno opasno.
 • Pauze u ritmu: Holter EKG može identificirati preskakanje srca ili promjene u brzini otkucaja.
 • Ishemijske promjene: Otkriva nedostatak kisika u srčanom mišiću, što ukazuje na potencijalni srčani udar.

Uredjaj za holter EKG

Koliko Dugo Se Optimalno Nosi Holter EKG?

Optimalno vreme nošenja Holter EKG uređaja varira zavisno o specifičnim potrebama pacijenta i simptomima. Standardno, uređaj se nosi 24 do 48 sati, ali u nekim slučajevima, može se preporučiti i duže nošenje kako bi se uhvatile retke ili sporadične aritmije.

Da li postoje rizici i koji su prilikom nošenja holter EKG?

Nošenje Holter EKG uređaja obično je siguran i neinvazivan postupak, ali, kao i kod većine medicinskih procedura, postoje određeni faktori i potencijalni rizici koje treba uzeti u obzir:

 • Iritacija kože: Elektrode koje se koriste za pričvršćivanje Holter EKG uređaja na kožu mogu izazvati iritaciju ili alergijske reakcije kod nekih osoba. Važno je obavestiti medicinskog profesionalca ako primetite svrab, crvenilo ili osip oko elektroda kako bi se preduzeli odgovarajući koraci za ublažavanje iritacije.
 • Ometanje signala: Elektrode i žice Holter EKG uređaja su osetljive na vanjske elektromagnetske smetnje. Mobilni telefoni, mikrotalasne pećnice i drugi uređaji mogu uticati na kvalitet snimanja EKG signala. Pacijentima se preporučuje izbegavanje bliskog kontakta sa takvim uređajima dok nose Holter EKG.
 • Nepotpuni rezultati: U nekim slučajevima, Holter EKG možda neće zabeležiti sve epizode nepravilnog srčanog ritma, posebno ako su one izuzetno kratke ili se događaju retko. Ovo može dovesti do lažno negativnih rezultata, što znači da se srčane abnormalnosti neće otkriti.
 • Neprijatnost ili ometanje svakodnevnih aktivnosti: Nošenje Holter EKG uređaja može biti neprijatno za neke pacijente. Takođe, pacijenti se moraju pridržavati određenih smernica, kao što je izbegavanje mokrenja po elektrodama, kako bi osigurali pouzdane rezultate.
 • Smetnje u spavanju: Ako se Holter EKG nosi tokom spavanja, može uzrokovati određenu nelagodnost ili ometanje normalnog sna. Međutim, ovo je obično minimalno i većina pacijenata se brzo prilagođava.

Važno je napomenuti da se rizici pri nošenju Holter EKG uređaja smatraju niskim u poređenju sa potencijalnim koristima u dijagnostici srčanih problema. Odluka o korišćenju Holter EKG-a obično se donosi na osnovu koristi koje može pružiti u identifikaciji srčanih problema i individualnim potrebama pacijenta. 

Pre nošenja Holter EKG-a, pacijent obično dobija detaljne informacije i smernice od strane medicinskog osoblja kako bi se obezbedila sigurna i efikasna primena uređaja.

Najpreciznija dijagnostika se postiže nošenjem najmanje 4 dana.

Holter EKG je ključni alat u dijagnostici i praćenju srčanih problema. Ovaj prenosni uređaj omogućava precizno praćenje srčanog ritma i otkrivanje nepravilnosti koje bi inače mogle proći neprimećene. S obzirom na širok spektar primene i jednostavnu pripremu, Holter EKG je neprocjenjiv resurs za brigu o zdravlju srca i prevenciju srčanih problema.

EKG

Pogledajmo koje su to najčešće korišćene neinvazivne metode za dijagnozu koronarnih bolesti.

Merenje krvnog pritiska

Svaki kardiološki pregled počinje razgovorom, analizom laboratorijskih nalaza, EKG-om i merenjem krvnog pritiska. Ova jednostavna, ali izuzetno važna dijagnostička metoda pomaže lekaru da utvrdi da li postoji potreba za daljim dijagnostičkim procedurama, kao što je 24-satni holter krvnog pritiska.

Laboratorijske analize

Laboratorijske analize uključuju analize krvi koje mogu pokazati da li postoji rizik od srčanih oboljenja. Takođe, one mogu pokazati u kakvom su stanju ostali organi koji mogu uticati na kardiovaskularni sistem. Krv se uzima iz vene, a za neke testove je potrebno da pacijent ne jede 12 sati pre testa.

Postoje različiti laboratorijski testovi koji se koriste za procenu zdravlja srca. Evo nekoliko ključnih testova:

 • Test holesterola: Ovaj test meri nivo holesterola u krvi. Visok nivo LDL („lošeg“) holesterola ili nizak nivo HDL („dobrog“) holesterola može povećati rizik od koronarne bolesti srca.
 • Test visokoosetljivog C-reaktivnog proteina (hs-CRP): Ovaj test meri nivo CRP-a, proteina koji se proizvodi u jetri kao odgovor na upalu. Visok nivo CRP-a može ukazivati na povećani rizik od srčanih bolesti.
 • Lipoprotein (a): Ovaj test meri nivo lipoproteina (a), vrste proteina u krvi koji može povećati rizik od koronarne bolesti srca.
 • Troponin T: Troponin je protein koji se nalazi u srčanim mišićima. Nivo troponina u krvi može se povećati kada je srčani mišić oštećen, kao što je to slučaj kod srčanog udara.
 • Natriuretski peptidi: Ovi proteini se oslobađaju kada je srce pod stresom. Testiranje nivoa ovih peptida može pomoći u dijagnozi srčane insuficijencije.
 • Testovi na kardijalne enzime: Ovi testovi, uključujući testove na troponin, mogu pomoći u dijagnozi ili isključivanju srčanog udara.
 • Kompletna krvna slika (KKS): Ova analiza meri različite tipove krvnih ćelija i može pomoći u dijagnozi različitih stanja, uključujući anemiju i infekciju.

Neinvazivni testovi EKG

Elektrokardiogram (EKG) je jedna od najčešće korišćenih metoda za praćenje rada srca. EKG beleži električne signale u srcu i koristi se za brzo i efikasno utvrđivanje srčanih problema.

Ehokardiografija (EHO srca) je još jedna neinvazivna, bezbolna i bezbedna dijagnostička metoda koja se koristi za praćenje rada srca.

Stres ehokardiografija je metoda koja se koristi da se utvrdi koliko vaše srce i krvni sudovi rade dobro pod opterećenjem.

Ultrazvuk karotida se predlaže pacijentima kada je potrebno utvrditi da li postoji rizik od moždanog udara.

Ultrazvuk abdomena može se preporučiti da bi se utvrdilo da li postoji aneurizma trbušne aorte.

Holter monitoring je mali prenosni uređaj, koji se nosi 24 ili 48 sati, radi praćenja rada srca ili krvnog pritiska tokom svakodnevnih aktivnosti.

Da bi vaše srce svakog dana kucalo snažno i kako bi moglo da se nosi sa svim naporima koje svakodnevni stresan i naporan životni tempo donosi, važno je da bude zdravo. Brigu o zdravlju svog srca prepustite vrhunskim profesionalcima, koji će uz pomoć moderne dijagnostičke opreme brzo i lako postaviti dijagnozu i predložiti vam plan lečenja. Budite odgovorni prema svom srcu i zakažite pregled kod svog lekara.

Testovi opterećenja

Testovi opterećenja su još jedan važan deo dijagnostike srčanih oboljenja. Ovi testovi, koji uključuju vežbanje na traci za trčanje ili biciklu dok je pacijent povezan na EKG, pomažu lekarima da vide kako srce reaguje na fizički napor.

Test Opterećenja

Ako se tokom testa opterećenja pojave određeni simptomi, kao što su bol u grudima, otežano disanje ili abnormalni promeni na EKG-u, to može ukazivati na postojanje srčane bolesti.

Invazivne dijagnostičke metode

Iako su neinvazivne metode često dovoljne za dijagnozu srčanih oboljenja, u nekim slučajevima mogu biti potrebne invazivne dijagnostičke metode. To uključuje koronarnu angiografiju, koja se koristi za vizualizaciju krvnih sudova srca i detekciju suženja ili blokada.

Ovaj postupak uključuje ubacivanje katetera kroz arteriju u preponi ili ruci, koji se potom vodi do srca. Kontrastno sredstvo se zatim ubrizgava kroz kateter, a rendgenske slike se koriste za vizualizaciju krvnih sudova.

Sve ove metode su ključne za pravilnu dijagnozu i lečenje srčanih oboljenja. Ako imate simptome koji ukazuju na srčane probleme, važno je da se obratite svom lekaru što je pre moguće. Pravovremena dijagnoza i lečenje mogu značajno poboljšati ishod i kvalitet života pacijenata sa srčanim oboljenjima.

Značaj preventivnih pregleda

Preventivni pregledi igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Redovni kardiološki pregledi, čak i ako nemate simptome, mogu pomoći u ranoj detekciji potencijalnih problema.

Ovo je posebno važno ako ste stariji, ili ako imate faktore rizika za srčane bolesti, kao što su pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes, visok holesterol, ili porodičnu istoriju srčanih oboljenja.

Zdrav način života

Pored medicinskih pretraga, zdrav način života je ključan za očuvanje zdravlja srca. Pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost, prestanak pušenja, kontrola telesne težine i redovno praćenje krvnog pritiska i holesterola mogu značajno smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Tretman i praćenje

Ukoliko se dijagnostikuju srčane bolesti, vaš lekar će razviti plan lečenja koji je prilagođen vašim specifičnim potrebama. Ovaj plan može uključivati promene u načinu života, lekove, medicinske procedure ili operacije. Redovno praćenje sa vašim lekarom je ključno za uspešno upravljanje srčanim bolestima i održavanje kvaliteta života.

Vaše srce je motor vašeg tela. Brinite o njemu i ono će brinuti o vama. Ako imate bilo kakva pitanja ili brige o svom srcu, ne oklevajte da se obratite svom lekaru. Vaše zdravlje je najvažnije.

Ukoliko želite da testirate vaše srce pod opterećenjem ili da uradite EKG sa 24h holterom krvnog pritiska to sve možete u našoj Poliklinici Dr. Rončević na Vračaru. Zakažite pregled 063 384 940.

Potpuni skrining zdravlja

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED