Urolog Beograd Baba višnjina 37 Poliklinika dr. Rončević


Urolog specijalista u Poliklinici dr. Rončević

Urologija je grana kliničke medicine koja se bavi etiologijom, patogenezom i dijagnostikom oboljenja urinarnog trakta kod muškaraca i kod žena, te reproduktivnim organima kod muškaraca.

U današnjem ubrzanom načinu života, briga o svom zdravlju postaje sve važnija. Jedan od ključnih aspekata zdravstvene zaštite je redovno obavljanje preventivnih pregleda. U kontekstu muškog zdravlja, posete urologu igraju ključnu ulogu u očuvanju dobrobiti i rane detekcije potencijalnih problema.

U našoj poliklinici Dr. Rončević lekar specijalista urolog obavlja pregled i sledeće dijagnostičke i terapijske procedure:

 • Urološki pregled
 • Dijagnostiku i lečenje oboljenja prostate, mokraćne bešike, bubrega.
 • Ispitivanje i lečenje muškog steriliteta;
 • Diagnostiku seksualne disfunkcije i lečenje;
 • Dijagnostiku i lečenje fimoze;
 • Dijagnostiku i lečenje polno prenosivih bolesti (Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma)
 • Kondilomi, dijagnostika i lečenje /lasersko, radiotalasno uklanjanje/
 • Manje ambulantne urološke intervencije;
 • Lečenje infekcija izazvanih Ešerihija koli kod žena ;
 • Ultrazvučna dijagnostika abdomena i urotrakta;
 • Ultrazvučni pregled uroloških organa (bubrezi, mokraćna bešika, prostata).
 • Ultrazvučni doppler pregled kod varcocele
 • Ultrazvučni doppler pregled penisa;
 • Ultrazvučni preged skrotuma (testisi, epididimis…)

Najčeća stanja koja zahtevaju intervenciju urologa su:

– Urgentno mokrenje (Iznenadan osećaj da morate hitno da mokrite), učestalo mokrenje, nevoljno mokrenje (inkontinecija), otežano, bolno mokrenje (disurija), prisustvo krvi u mokraći (hematurija)..

– benigno uvećanje prostate

Dobrodošli na našu stranicu posvećenu urološkim pregledima. Kao specijalista urolog, posvećen sam pružanju najbolje moguće nege za vaše urološko zdravlje.

Zašto je važan urološki pregled?

Redovni urološki pregledi su ključni za održavanje vašeg zdravlja. Oni mogu pomoći u ranoj detekciji uroloških bolesti, što može dovesti do efikasnijeg lečenja. Takođe, pregledi mogu pomoći u identifikaciji problema koji mogu uticati na vašu svakodnevni kvalitet života, kao što su urinarne infekcije, inkontinencija ili seksualna disfunkcija.

Šta možete očekivati tokom pregleda kod urologa?

Lekar specijalista urolog tokom pregleda razgovara sa vama o vašoj medicinskoj istoriji i trenutnim simptomima. Može biti potrebno da obavite neke dijagnostičke testove, kao što su ultrazvuk, urin test ili biopsija. Naš cilj je da vam pružimo najbolju moguću negu u udobnom i profesionalnom okruženju.

Zakazivanje pregleda

Za zakazivanje pregleda kod urologa, molimo vas da nas kontaktirate putem telefona ili emaila. Naš tim će biti srećan da odgovori na sva vaša pitanja i pomogne vam da zakazete pregled u vreme koje vam najviše odgovara. Tel: 063 384 940

Uvećanje Prostate

Benigno uvećanje prostate: Tokom godina, prirodno dolazi do uvećanja prostate. Ona je uobičajeno kod mlađih muškaraca veličine kestena, nakon četrdesete godine uvećava se i postaje veličine kajsije, a nakon šezdesete godine prostata može da bude i veličine limuna. Ovo stanje naziva se benignim uvećanjem prostate.

Svaki drugi čovek nakon šezdesete godine ima uvećanu prostatu, a u osamdesetim ili devedesetim godinama može se reći da je taj procenat skoro 100%.

Uzroci benignog uvećanja prostate

Uzroci benignog uvećanja prostate nisu dovoljno poznati. Sigurno je da starenje i hormonska funkcionalnost testisa obavezno dovode do uvećanja prostate. Smatra se da i genetski faktori mogu da odlože pojavu uvećanja prostate do kasnijih godina.

Uvećana prostata može da bude i posledica infekcije prostate ili malignog oboljenja, tj. kancera prostate. Osnovni simptomi benignog uvećanja prostate odnose se na učestalo mokrenje. Mokrenje postaje veoma često, a javlja se i tokom noći. Pored toga postoji nagon za hitnim mokrenjem.

Moguče su i tzv. Opstruktivne smetnje: veoma tanak mlaz mokraće, čekanje na mokrenje i nemogućnost da se bešika potpuno isprazni.

Kako se dijagnostikuje uvećana prostata

Da bi se postavila dijagnoza benignog uvećanja prostate postoji niz dijagnostičkih pregleda. Početni pregled podrazumeva rektalni pregled prostate. Palpiranjem prostate utvrđuje se njena struktura, moguće zahvatanje okolnih tkiva procesom na prostati i sve ostale moguće abnormalnosti.

Veoma je bitan za diferencijalnu dijagnozu bolesti prostate. Testovi krvi i urina su neophodni da bi se sa sigurnošću potvrdila dijagnoza uvećanja prostate. Testovi mokraće često ukazuju na infekciju, a test PSA- je preporučen u okviru screening testova na kancer prostate.

Prostatični specifični antigen je enzim koji luči epitelno tkivo prostate. Njegovo otkriće pre tridesetak godina je donelo revoluciju u ranom dijagnostikovanju i terapiji karcinoma prostate.

ODREĐUJE SE u krvnom serumu i nalazi se kod svih muškaraca. Svakom muškarcu starijem od 50 godina preporučuje se da jednom godišnje uradi pregled PSA. Ako je u porodici registrovan karcinom prostate, sa pregledima PSA treba početi od 45 godine.

Ultrazvučni pregled prostate

ULTRAZVUČNI PREGLED: jednostavna metoda za određivanje veličine prostate i snimanje okolnog tkiva, kao i procenu ispražnjenosti bešike nakon mokrenja.

Prostatitis podrazumeva otok i upalu prostate. Osnovni simptom je bolno ili otežano mokrenje. Od ostalih simptoma javljaju se bolovi koji zahvataju donji deo trbuha, celu malu karlicu ili genitalije. Prostatitis može da se javi u bilo kom životnom dobu, a najčešće oko pedesete godine života ili ranije.

Karcinom prostate

Karcinom prostate spada u najčešće karcinome koji se javljaju kod muškaraca. U prvim stadijumima ovo oboljenje najčešće nema simptome.
Kasnije se javlja otežano mokrenje, krv u semenoj tečnosti, osećaj nelagodnosti u predelu karlice, erektilna disfunkcija.

Da bi se dijagnostikovao karcinom prostate moraju se najpre uraditi određeni dijagnostički testovi ( digito- rektalni pregled, kada lekar opipava veličinu i konzistenciju prostate i utvrđuje da li se proces proširio na okolno tkivo, laboratorijska obrada pacijenta, između ostalog obavezno utvrđivanje nivoa PSA.

Što je nivo PSA viši, veća je mogućnost proširenosti karcinoma. Ultrazvučnim pregledom se utvrđuje tačna veličina prostate i eventualna zahvaćenost i drugih organa.

Dalja dijagnostika obuhvata biopsiju prostate, kompletno snimanje skeleta ili magnetnu rezonacu drugih organa kako bi se isključilo postojanje metastaza na drugim organima.

Šta su Kondilomi ili Genitalne bradavice

Kondilomi ili genitalne brdavice, izaziva Humani Papiloma virus, HPV, koji se prenosi polnim putem. To su sitne bradavičaste formacije, koje mogu biti u boji kože, ili tamnije prebojene. Mogu se naći pojedinačno, ili u karfiolastim formacijama.

Takođe, u početku je njihov broj mali, a kako vreme prolazi mogu se proširiti na čitavu genitalnu i analnu regiju tela. Kondilomi ne moraju da izazivaju tegobe, i vrlo često, ne samo da su zdravstveni problem, već i veliki estetski problem. Obzirom da je period inkubacije dug- od tri nedelje do osam meseci, prisustvo virusa ne mora da bude vidljivo golim okom.

Tako da je svaki polni odnos bez zaštite rizik za prenošenje ili infekciju ovim virusom. Lečenje kondiloma: Kod nekih ljudi koji imaju jak imunitet kondilomi se mogu spontano povući nekoliko meseci nakon pojave infekcije.

Radio talasno uklanjanje kondiloma je jedna od najsavremenijih tehnika za uklanjanje promena sa mekih tkiva, kao što su koža i sluzokože.

Iako je tehnika slična elektro kauterizaciji i laserskom uklanjanju, radio talasi su ne samo precizniji, već i potpuno štede zdravo tkivo i imaju mnogo bolje kozmetičke efekte.

Zakazivanje pregleda kod Urologa u Beogradu u Poliklinici dr. Rončević

Ukoliko želite da zakažete pregled kod našeg urologa specijaliste u Poliklinici dr. Rončević možete nas

pozvati na tel: 063 384 940.

Sa sigurnošću možete očekivati profesionalnost, efikasnost i pažnju posvećenu vašem zdravlju. Neka briga o vašem blagostanju bude prioritet, a zakazivanje pregleda u našoj poliklinici jednostavan korak ka očuvanju i unapređenju vašeg zdravstvenog stanja.

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED