Uvod u ultrazvuk testisa: Šta je to i zašto se radi?

Ultrazvučni pregled testisa je dijagnostička metoda u medicini koja se zasniva na primeni visokofrekventnih zvučnih talasa radi vizualizacije i procene strukture, veličine i stanja testisa.

To je neinvazivna procedura koja pomaže lekarima da procene i dijagnostikuju različita stanja koja utiču na testise.

Tokom ultrazvuka testisa, mali ručni uređaj koji se zove transduktor se postavlja na skrotum (mošnice). Transduktor emituje zvučne talase, koji se odbijaju od tkiva u testisima i stvaraju odjek. Ovi odjeci se zatim pretvaraju u slike koje se mogu videti na monitoru.

Ultrazvuk testisa

Medicinska stanja dijagnostikovana ultrazvukom testisa

Ultrazvuk testisa se obično koristi za dijagnozu i procenu različitih stanja testisa, uključujući:

 • Orhitis: Upala testisa, koja može biti uzrokovana infekcijom ili autoimunim reakcijama.
 • Epididimitis: Upala epididimisa, tubularne strukture koja se nalazi iza svakog testisa.
 • Varikokele: Proširene vene u skrotumu koje mogu uzrokovati bol ili uticati na plodnost.
 • Hidrokela: Akumulacija tečnosti između membrana koje oblažu testis.
 • Testikularna cista: Benigna tečna puna formacija na testisu.
 • Tumori testisa: Otkrivanje tumora testisa, uključujući maligne (kancerogene) i benigne tumore.
 • Trauma testisa: Povrede testisa koje mogu uključivati modrice, rupture ili hematome.
 • Nadzor rasta tumora: Pratiti rast bilo kog prethodno otkrivenog tumora na testisu.

Ultrazvuk testisa je dragocena dijagnostička metoda za identifikaciju ovih stanja, jer omogućava vizualizaciju unutrašnje strukture testisa i procenu eventualnih promena. 

Zdrav testis i testis sa tumorom

Takođe, može se koristiti za praćenje postoperativnih stanja nakon hirurških intervencija na testisima. Važno je napomenuti da se samo ultrazvuk ne može koristiti za konačnu dijagnozu svih stanja, pa će u nekim slučajevima biti potrebni dodatni testovi i analize.

Pored toga, ultrazvuk testisa je koristan u proceni dotoka krvi u testise. Smanjen protok krvi može ukazivati na stanja poput torzije testisa ili varikokele, koja zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

U nekim slučajevima, ultrazvuk testisa može se preporučiti kao deo rutinskog skrininga za određene populacije sa većim rizikom od razvoja raka testisa, kao što su pojedinci sa nespuštenim testisima ili porodičnom istorijom bolesti.

Sve u svemu, ultrazvuk testisa je dragoceno sredstvo u dijagnostici i praćenju različitih stanja koja utiču na testise. Pruža detaljne informacije o strukturi, protoku krvi i svim prisutnim abnormalnostima, pomažući zdravstvenim radnicima da postave tačne dijagnoze i razviju odgovarajuće planove lečenja.

Procedura: Kako se izvodi ultrazvuk testisa

Ultrazvuk testisa je neinvazivna procedura snimanja koja se koristi za ispitivanje testisa i okolnih tkiva. Obično se sprovodi za ispitivanje različitih stanja kao što su bol u testisima, otok, kvržice ili problemi sa neplodnošću.

Evo kako se izvodi tipična ultrazvučna procedura testisa:

 1. Priprema: Od pacijenta će biti zatraženo da skine svu odeću od struka nadole i da nosi ogrtač ili široku odeću tokom procedure. Važno je da se pridržavate svih posebnih uputstava koja vam daje zdravstveni radnik, kao što je izbegavanje upotrebe losiona ili krema na skrotumu pre testa.
 2. Pozicioniranje: Od pacijenta će se tražiti da legne na sto za pregled, obično u ležećem položaju (ležeći na leđima). Genitalije će biti izložene radi lakšeg pristupa tokom postupka.
 3. Primena gela: Bistri gel će se naneti na skrotum i okolinu. Ovaj gel pomaže u prenosu zvučnih talasa i omogućava bolju vizualizaciju testisa tokom ultrazvuka.
 4. Ultrazvučni pretvarač: Doktor specijalista Urolog će koristiti ručni uređaj koji se zove sonda. Transduktor emituje visokofrekventne zvučne talase koji se odbijaju od unutrašnjih struktura i stvaraju slike na ekranu računara.
 5. Proces skeniranja: Urolog će nežno pomeriti sondu preko skrotuma, primenjujući blagi pritisak po potrebi da bi se dobile jasne slike. Takođe mogu tražiti da promenite položaj ili nakratko zadržite dah tokom procesa skeniranja.
 6. Tumačenje slike: Kako se slike pojavljuju na ekranu računara u realnom vremenu, urolog će ih analizirati na bilo kakve abnormalnosti, kao što su mase, ciste ili torzija testisa. Oni mogu da vrše merenja i prave beleške za dalju procenu.

Potpuno bezbolan pregled testisa

Još jedna prednost ultrazvuka testisa je to što je bezbedna i bezbolna procedura. Za razliku od drugih dijagnostičkih testova, kao što su biopsije ili operacije, ultrazvuk ne uključuje izlaganje zračenju ili invazivne procedure. Izvodi se nanošenjem gela na skrotum i korišćenjem sonde za emitovanje zvučnih talasa i snimanje slika. Zbog toga ga većina pacijenata dobro podnosi, uključujući i one koji su osetljivi na druge tehnike snimanja.

Ultrazvuk testisa može pomoći u praćenju progresije ili rešavanja određenih stanja tokom vremena. Upoređujući slike snimljene tokom različitih poseta, doktor urolog specijalista može proceniti promene u veličini, obliku ili obrascima protoka krvi unutar testisa. Ovo može biti posebno korisno za pacijente sa hroničnim stanjima ili one koji su podvrgnuti lečenju.

Ukratko, ultrazvuk testisa nudi nekoliko prednosti kao dijagnostički alat. Neinvazivan je, siguran i bezbolan. Pruža detaljno snimanje testisa, pomažući u otkrivanju abnormalnosti i usmeravajući dalju dijagnozu ili lečenje. Njegova tačnost i sposobnost da prati promene tokom vremena čine ga suštinskim alatom u proceni i upravljanju različitim stanjima testisa.

Ultrazvučni pregled Testisa cena na Poliklinici Dr. Rončević

Na Poliklinici dr. Rončević, subspecijalista za ultrazvuk, ultrazvučni pregled testisa se izvodi s izuzetnom pažnjom i detaljnošću kako bi se obezbedila tačna dijagnoza i precizna procena stanja testisa. Doktor Rončević ima bogato iskustvo i stručnost u oblasti ultrazvučne dijagnostike, što čini ovu kliniku izuzetno pouzdanom u pružanju usluga uroloških pregleda.

Pregled se sprovodi koristeći visokofrekventni ultrazvučni aparat koji omogućava precizno vizualiziranje svih delova testisa. Doktor Rončević pridaje posebnu pažnju na identifikaciju eventualnih promena, kao što su ciste, tumori ili upale, te prati njihovu veličinu, oblik i lokalizaciju. 

Ovaj pristup omogućava rano otkrivanje problema i pravovremenu intervenciju ukoliko je potrebna. Kroz pažljivu analizu dobijenih ultrazvučnih slika, Poliklinika dr. Rončević pruža pacijentima pouzdane informacije i kvalitetnu zdravstvenu uslugu u oblasti testisa i uroloških problema.

Cena pregleda je : 4000 din Zakažite pregled KLIKNI OVDE

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED