Ultrazvučni pregled

Centar za IMAGING kolor Doppler Ultrazvuk 3D, 4D kolor dopler

Pregled na digitalnom aparatu najnovije generacije sa svim postojećim opcijama pregleda.

Ultrazvuk 2D, real time, ultrazvuk u boji, 3D, 4D ultrazvuk, kolor dopler, kontinuirani i pulsni dopler, power doppler color flow…

Pregled može biti prenešen na medije: USB, CD, DVD u obliku slike i video clipa. Pregled vrši subspecijalista za klinički ultrazvuk sa licencom. 20 godina iskustva u ultrazvučnoj dijagnostici uz bogato medicinsko iskustvo.

Ultrazvuk Abdomena, Urološkog i Genitalnog Sistema kod svih uzrasta

Ultrazvučni pregledi u kliničkoj gastroentrologiji mogu da se vrše kod pacijenta kod asimtomatskog pacijenta i kod pacijenta sa tegobama. Ovo je jednostavna, ne baš skupa, bezbedna, bezbolna i dosta precizna metoda kojom se može dijagnostikovati većina stomačnih bolesti čak i u stadijumu kad ne daju simtome i poremećaje laboratorijskih nalaza.

Ultrazvuk Dr Rončević

Zbog toga bi trebalo makar jednom godišnje raditi ultrazvuk abdomena čak i onda kada nema tegoba. Osnovi simtomi u kliničkoj gastroenterologiji kada neodložno treba uraditi ovaj tip dijagnostike su BOL u stomaku ili druge stomačne tegobe uključujući i KRVARENJE na neki od otvora.

Postoje i drugi isto tako važni INDIKATIVNI simtomi koji ukazuju na stomačno obolenje a kada je potrebno obavezno uraditi ultrazvuk a to su: gubitak apetita, nepodnošenje neke hrane, gubitak u težini, loš osećaj u ustima ili neprijatan zadah, suva usta, obložen jezik, podrigivanje, gorušica, osećaj punoće u stomaku, oticanje stomaka, nadimanje, krčanje creva, prolivi ili opstipacija, pritisak u stomaku ili iza grudne kosti, otvrdnuća u stomaku, srčane smetnje i preskoci, probadanje u stomaku, pov.temperatura, preznojavanje, povrćanje, bledilo, iscrpljenost, slabost, bezražno povećanje tel.težine…

Ultrazvuk Jetre i Žučne Kese

Pregleda se jetra i žučna kesica, njihova okolina,unutrašnji i vanski žučnih vodova i krvni sudovi, jetrina kapsula i hilus, baze pluća i bazalne pleure. Prema potrebi biće upotrebljen 3D ultrazvuk i kolor dopler.

Najčešći ultrazvučni nalaz na jetri je steatoze ili masne jetre, česte su fokalne promene jetre kao hemangiomi i ciste a nešto ređe su hronični hepatitisi, ciroza jetre, portna hipertenzija, uvećanja jetre, tumori i metastaze, povrede, ožiljci i kalcifikati, kao i druga mnogobrojna obolenja.

Pregled ultrazvuk dr Rončević

Ultrazvuk žučne kesice i žučnih vodova otkriva česte kalkuloze, upale, žučne polipe, ciste žučnih vodova, dilatacija i opstrukcija žučnih vodova usled kamena, tumora, limfnih žlezda…

Vidljivi su promene na jetrinim krvnim sudovima, portnom sistemu, može da se nađe portna hipertenzija i sagledaju njene posledice, može da se nađe ascites, krvarenje u stomaku, tu su promene na pripadajućim krvnim sudovima jetre i okolnih organa…

Najopasiji su svakako tumori jetre, žučnih vodova i žučne kesice ali i hronični hepatitisi C i B tipa. Ultrazvukom se vizualizuju i prate ove promene često od samog početka bolesti. Mikrolitijaza žučne kesice i jedan veći kamen, stanjen zid i početna balonacija, snimak neposredno pred hitnu operaciju 3D, 4D ultrazvuk – kamenje žučne kesice, vidljivo okolno tkivo jetre.

Ultrazvuk Pankreasa

Dostupan je ultrazvučnom pregledu u gornjem srednjem stomaku a nalazi se iza želuca od koga je odeljen samo tankim strukturama. Patološki procesi zbog toga mogu direktno i lako da penetriraju sa želuca na pankreas i obrnuto kada se klinička slika usložnjava.

Cilj pregleda nam je da se na vreme otkrije bilo kakva promena pankreasa i okoline koja može da bude često asimtomatska pa čak i bez promena u lab.nalazima. Zbog toga je ovaj pregled osnovna i polazna dijagnostika od minornih lezija do širokog spektra bolesti.

Ultrazvuk Slezine

Pregtled slezine: patologija, izgled i veličina slezine i okolnih struktura; parenhim, slezinsku venu i arteriju, akcesorne noduse slezine, okoline strukture i leva bazalna pleura.

Osnove tegobe hroničnih obolenja slezine su tup bol ispod levog rebarnog luka koji nastaje zbog povećanja volumena slezine kod mnogih patoloških i hematoloških bolesti.

Često je klinička slika kombinovana i vezana sa drugim bolestima i drugim organskim sistemima. Kod udara u povećanu slezinu može nastati hematom ili ruptura parenhima slezine sa krvarenjem u peritoneaum i razvoj hemoragičnog šoka tako da u tom slučaju pacijent mora biti hitno hiruški zbrinut.

Izgled slezine bude izmenjen kod hematoloških bolesti, malignih tumora, portne hipertenzije, tromboflebita slezinske vene i portne vene, obolenja i tumora limfnog sistema, hronične limfne leukemije, limfoma Hodkin, Non Hodkin.., infektivnnih bolesti i mnogih drugih bolesti unutrašnjih organa…

Često se zajedno uvećavaju i jetra i slezina što se naziva hepatosplenomegalija što je najčešće znak postojanja ozbiljnije bolesti ne samo tih organa.

Ultrazvuk Bubrega i kolor dopler

Najčešće tegobe pacijenta vezane za bolestu urotrakta su bol, često mokrenje, peckanje pri mokrenju, promena boje mokraće, izmokravanje veće ili manje količine mokraće, nikturija, povećana temperatura.

Često se nađu promenjeni lab.nalazi u korelaciji sa kliničkom slikom. Mnogo puta refleksija bola bude netipična, tegoba bude blaga a simtomi oskudni. Najčešći ultrazvučni nalaz na bubrezima su:

  • mikrokalkuloza i kalkuloza,
  • unutrašnje i vanjske ciste,
  • parenhimski mostovi i nodusi,
  • promene u debljini i izgledu parenhima,
  • promene medularnih piramida,
  • fibrozice inerkanalikularno u pk sistmu,
  • vidljivi su znaci akutnih i hroničnih upala,
  • bubrežni zastoji, staze
  • hidronefroza i lezija bubrežne funkcije…

Kolor Doplerom ćemo pregledati bubrežne arterije i vene ili će nam biti potrebni drugi modovi ultrazvuka. Najčešći simptomi bolesti bubrega i mokraćnih puteva:

– bolovi različitih lokalizacija i kvaliteta najčešće su to bubrežne lože i zona bešike,
– poremećaji mokrenja bilo koje forme,
– povišena temperatura,
– promena izgleda, mirisa, gustine i količine mokraće,
– otoci na nogama i licu,
-umor, malaksalost, gubitak apetita, bledilo, malokrvnost, svrab, gušenje, muka, gađenje, povraćanje,
– promena turgora kože, a ređe depresija, apatija, zbunjenost, pospanost,
– uznemirenost, razdražljivost, notorni nemir, psihozno ponašanje.
– promene u lab.nalazima urina i krvi…

Ultrazvuk Mokraćne Bešike i kolor dopler

Mokraćna bešika mora biti puna a to se postiže pijenjem nekoliko čaša obične ne gazirane vode ili čaja 2-3 sata pred pregled. U bešici nalazimo često na pokretne mikolite i promene zida bešike u vidu zadebljanja zida  iznad 4 mm, divertikula ili proširenja zida, raznih neravnina i ispupčenja zida, krvarenja u bešici kada se vide ugrušci, kamen bešike koji se najčeće pomera ili je uglavljen u završetku jednog od dva mokraćnih kanala.

U bešici se ponekad nalaze tumori bešike tipa papiloma ili karcinoma koji su slobodni izraštaji na zidu bešike ili mogu biti tumori prorasli u bešiku iz okolnih organa koo što su tumori debelog creva, tumori materice i jajnika itd…

Mlaz će biti slab ili odsutan kod začepljenog uretera najčeće inklaviranim kamenom. Zaostatak mokraće ili rezidualni urin kod muškaraca je važan parametar kod pregleda uvećane ili promenjene prostate i njega bi uvek trebalo ultrazvučno izmeriti.

3D, 4D ultrazvuk može da se upotrebljava kod pregleda bešike ali i prostate. Posle uroloških operacija ova dijagnostička procedura je najadekvatniji i vid kontrole.

Ultrazvuk Nadbubrežnih Žlezda

Dostupni su pregledu i nadbubrezi kod kojih se vidaju razlčiite promene i tumori samih žlezda i okoline. Bolesti nadbubrežnih žlezda nisu česte u kliničkoj praksi.

Iznad oba bubrega nalaze se nadbubrežne žlezde koje imaju oblik kape. Utopljene su najcešce u hiperehogeno masno tkivo nadubrežnih loža. Patološke promene nadubrega nisu tako ceste u klinickoj praksi. Dostupna ultrazvučnom pregledu je raznolika patologija nadbubrežnih žlezda: TUMORI, METASTAZE, CISTE, UPALE itd.

Ultrazvuk Prostate i Muških Genitalnih Organa

Ultrazvuk prostate se radi transbdominalom i transrektalnom sondom. Sagledat ćemo izgled, dimenzije, težinu, lobuse, pravac rasta, odnos prema okolini, sve promene, prokrvljenost.

Ovaj pregled je obavezan u algoritmu uroloških ispitivanja i treba ga raditi i kod asimtomatskih pacijenata. Posle toga najčešće se indikuju lab.analize i digitorektalni pregled, ponekad neurološki i endokrinološki pregled.

Biosija prostate uz pomoć transrekatlnog ultrazvuka i histopatološka analiza uzorka vode ka konačnoj dijagnozi. Histološki se najčeće nađe adenokarcinom.

Pošto maligni tumor prostate veoma sporo raste moguće je da se otkrije rano pa su preventivni pregledi bitni makar jednom godišnje posle 45 gž . Oni se sastoje od ultrazvučnog pregleda prostate i rezidualnog urina,rekatlnog pregleda i PSA analiza.

Na ovaj način mogu se pregledati i seminalne vezikule, epididims, testisi, vene i arterije testisa kod različite patologije i povreda. Nekad izgledom bezopasna venska proširenja vena testisa
– varikokele ako su izražena vode muškom steriltetu, gde se ultrazvučnim kolor-doplerom najbolje vrši dijagnstika, praćenje i uspeh terapije koja je najčeće operativna.

Slično je kod ciste i upala epididimisa,upale testisa i hidrocele a dosta retko tumora testisa i ostala patologije – ova metoda je osnovna dijagnostika. Kod mlađih muškaraca česta je torzija testisa i tzv. akutni testis koji spada u akutno hir.stanje koje mora da se reševa što pre.

Zatvorene povrede testisa i okolnih struktura podležu HITNOM ultrazvučnom kolor dopler pregledu jer je brz, bezbolan i precizan. Kod erektilne disfunkcije može da se radi kolor dopler penilnih krvnih sudova, takođe i i ultrazvuk penisa i uretre u zavisnosti od patologije i promena.

Ultrazvuk Stomačne Aorte i Grana i Vena Stomaka kao i kolor dopler

Abdominalna AORTA i GRANE

Izgled, položaj, širina i dužina, promene u lumenu i zidu aortoskleroza, plakovi, tromboza aneurizme, disekcija i opasnosti od disekcije, okluzije, suženja, spoljni pritisak, protoci.

Samo su dio spektra koji može da se nađe na aorti i njenim granama. Aneurizma trbušne aorte /AAA/ je trajno proširenje određenog segmenta najvećeg arterijskog krvnog suda u trbuhu do prečnika koji je najmanje 50% veći od očekivanog normalnog prečnika za datu osobu.

Širina stomačne aorte posle 50 gž je kod žena prosečno 1,5 cm a kod muškaraca 1,7 cm u nivou međububrežnog preseka. Na nivu ispd bubrega prečnik aorte od 3 cm se već smatra aneurizmom. Sa povećanjem prečnika iznad 3 cm opasnost od rupture se povećava a sa povećanjem starosne dobi pacijenta raste mogućnost rupture i mortalitet.

Aneurizma može da se širi do 15 cm u dužinu do 25 cm.Najčeće otkrivanje AAA je slučajno kada pacijent dođe na ultrazvučni pregled zbog drugih tegoba. Najopasnija komplikacija aneurizme trbušne aorte je pojava njene rupture („pucanja“).

Kao posledica ove komplikacije nastupa jako unutrašnje krvavljenje i iskrvavljenost, pa veliki broj pacijenata uopšte ne stigne živ do bolnice. AAA je jedno d najtežih kardiovaskularnih obolenja pa je smrtnost nakon operativnog lečenja akutne rupture aneurizme trbušne aorte velika, mnogo pacijenata ne preživi operaciju.

Druga važna komplikacija i ishod AAA je disekcija aorte ili disekantna aneurizma aorte је uzdužno cepanje zida aorte sa prolazom krvi u pukotinu pri čemu nastaje lažni lumen. To se najčešće dešava u srednjem sloju aorte a pošto je pritisak pogona krvi kroz aortu visok 120 mm Hg(sistolni KP) dolazi do cepanja zida uzdužno i širenje lažnog lumena čitavom dužinom aorte.

Dalji tok može biti u dva oblika.
– Usled širenja lažnog lumena on se može spojiti sa pravim lumenom i krv se vraća u cirkulaciju.
– Ukoliko se pukotina širi prema spoljanjem sloju aorte onda će nastai njegovo pucanje i takvo krvarenje gde je smrtnost gotovo 100%.

Na ovo stanje otpada do 20% aneurizmi. Disekciona bolest je asimtomatska najčeće a jedan od znakova je razlika u krvnim pritiscima između leve i desne ruke i osećaj pulsacija.

U trenutku disekcije klinička slika je dramatična, javlaja se oštar bol,vrlo brzo gubitak svesti, i šok. Da bi se ove bolesti otkrile na vreme najbolje je povremeno i pravovremeno uraditi ultrazvuk i doppler srca i kompletne aorte i njenih granama.

Na nastanak AAA utiču visok krvni pritisak i drugi faktori rizika i neki infektivni agensi. Pušači obolevaju 8x češće od AAA nego nepušači. Trauma i povrede takođe mogu biti uzrok aneurizme ali i uzrok njene rupture.

U Srbiji se otkrije godišnje 500 do 800 obolelih od AAA. 50%slučajeva ove bolesti ima nateži ishod. Ruptura se dešava godišnje kod 5 do 8 osoba na 100 000 stanovnika.

Za svaki cm širenja AAA iznad 3 cm utrostruči se procenat ruptura tako da aneurizma od 7,9cm rupturira brzo u ¼ slučajeva godišnje. Insitiramo STALNO na prestanku pušenja i na smanjenju svih drugih faktora rizika.

Retroperitoneum i ostali stomačni prostor i stomačni zid

Ultrazvukom su vidlive promene kao povećane limmfne žlezde, krvni sudovi, kolekcije, tumori, zidovi stomaka, kičma. Ovom dijagnostčkom metodom se najlakše pregledaju preponska /ingvinalana/regija i stomačni zid, koja su mesta nastanka kile, limfnnih žlezda itd…

Kod ŽELUCA I CREVA ultrazvukom i doplerom se vide preseci, sadržaj, kolekcije, zid, zadebljanja, infiltracije i dr.promene organa i okoline. Ovaj tip dijagnostike ne isključuje i ne zamenjuje gastroskopija i kolonoskopija ali je neizostavna i obavezna dopuna ove dijagnostike.

U ovom slučaju ultrazvuk se radi prvi u lancu kod bilo kakvih stomačnih tegoba.

Ultrazvuk Štitaste Žlezde i Paraštitastih Žlezda

Ove žlezde se nalaze na donjoj prednjoj strani vrata. U štitastoj žlezdi vidljive su sve promene od uvećanja i fokalnih promena tipa čvorova, tumora i cista do upalnih lezija i poremećaja prokrvljenosti.

Paraštitaste žlezde su nevidljivo tkivo ako su normalne. Tek ako dođe do promena u njima one postaju vidljive. Promene u obe žlezde najčešće prate poremećaji njihove funkcije. Često se stvara zabluda da nije potrebno raditi ultrazvuk ovih žlezda ako su hormoni normalni.

Poremećaj hormona često ne mora da prati ni najopasnije tumore i druge ultrazvučno vidljive promene koje su preteče tumora. Kolor doplerom se posmatra i meri prokrvljenost žlezda i njihovih čvorova što nam može ukazati na poremećaja funkcije ili postojanje upale.

U svim okolnostima najjednostavnije je uraditi ovaj tip pregled žlezda posle čega će se odrediti smernice za dalje praćenje,ispitivanje i lečenje.

Kolor Dopler Magistralnih Arterija i Vena Vrata i Mozga

Karotidne i vertebralne arterije vode krv u mozak bočno i potiljačno gde se na bazi mozga formira tzv Willis-ov poligon ili krug moždanih krvnih sudova. U poliklinici dr Rončević radi se kolor dopler krvnih sudova vrata (karotidnih arterija) i tzv. transkranijalni doppler dupleks sken uz pomoć koga imamo uvid u moždanu cirkulaciju.

Ovim pregledom se vide i registruju promene na njima, morfologija, njihov tok i nepravilnosti, anomalije, aneurizme, kinking, kolena i uvrnuća, unutrašnje promene, arterioskleroza, plakovi, stenoze ili suženja raznog stepena, okluzije ili začepljenja, protoci kroz arterije, različite osobine protoka kao smerovi, brzine, indeksi itd.

Time se procenjuje stanje cirkulacije i opasnosti od moždanog udara ili šloga,od moždanog krvarenja, moždanih kriza, vrtoglavica, nesvestica, zujanja i poremećaja sluha, kao i vidnih ispada i poremećaja.

Pacijent ne treba da se plaši kod ovog pregleda jer je on bezbedan i bezbolan i ne zahteva nikakvu pripremu. U Srbiji ima od 300 do 350 novoobolelih od moždanog udara godišnje na 100.000 stanovnika, što čini od 22.000 do 25.000 novoobolelih godišnje.

To je nešto više od proseka u svetu. Moždani udar je vodeći uzrok smrti kod žena i drugi uzrok smrtnosti kod muškaraca. Moždani udar često nema znakove upozorenja pa zbog toga inistiramo na preventivnim pregledima i ljudi koji se osećaju zdravim i bez tegobe a posebno su izloženi PUŠAČI i ostale osobe sa FAKTORIMA RIZIKA.

Kolor Dopler Magistralnih Arterija i Vena Nogu

Velike arterije nogu takođe su podložne istim faktorima i promenama kao i ostali krvni sudovi. Na arterijama nogu može doći do formiranja plakova i suženja isto kao i na vratu a tegobe u takvim sučajevima su trnjenje ili bol u mišićima nogu /listovi uhvaćeni kleštima/ naročito pri hodu i hladnoći a mogu se javiti različite trofičke promene sve do gangrene.

Promene nastaju pre ako pacijent ima diabetes,ako je pušač /pušačka noga/ i ako su mu masnoće povećane. Kod težih slučajeve lečenje je doživotno a uspeh često mali. Vene nogu najčešće su mesto venske tromboze koja može početi sasvim bezazleno i neprimetno uz male spoljne znakove.

Najopasnija je svakako tromboza dubokih vena koja može polaziti od donjih delova noge pa naviše. U veni se formira gusta krvna struja koja postepeno stane i formira potpun odlivak u veni koja postaje neprohodna.

Deo ugruška može da se pokrene u cirkulaciju i onda je ugržen život jer pokretni embolus stane u plućima u mozgu srcu. Postoji mogućnost tromboze i u drugim vemama kao što su ruke,vrat,oči itd.

Zbog toga je ovde NAJVAŽNIJA brza dijagnostika kolor doplerom i što pre otpočinjanje terapije pod kontrolom vask.hirurga.Na nogama mogu da se dijagnostikuje sve promene mekih tkiva i zglobova od celulitisa, izliva, burzitisa, epikondilitisa do Bekerovih cista.

Ultrazvuk mekih tkiva, mišića, zglobova povreda

Mogu da se pregledaju sve strukture kožne, potkožnog tkiva mišića,tetiva i zglobova, pokosnice, burze itd kao i sve promene na njima uključujući i krvne sudove…ULTRAZVUK KOLOR DOPLER u pedijatriji može se primenjivati u pregledu dečijih kukova (razvoj i zrelost dečijih kukova, displazije… ), mozga, srca i abdominalnih organa …

Ultrazvuk Kolor Dopler mekih tkiva Oka, Orbite i Regija glave

Merenje očne osovine, pregled krvnih sudova, pregled sočiva oka, katarakte, pregled mrežnjače, ablacija i očna krvarenja, tumori oka, promene na licu, kapcima, obrvama, poglavine…

Ultrazvuk Kolor Dopler trudnoće

Trudnoća postaje ultrazvučno vidljiva u periodu od 3 do 5 sedmica a prvo što oživi je minijaturno srce ploda čiji otkucaj se vidi i čuje kolor doplerom. Posle toga teče postepeni razvoj i rast ploda što se ultrazvučno može bezbedno po plod i trudnicu da se prati sve do porođaja.

Postoji čitav niz biomertrijskih parametara koji se ultrazvučno mere po ustaljenim protokolima i na osnovu kojih se prati razvoj ploda i njegova težina. Najznačajnije je svakao otkrivanje eventualnih anomalija i poremećaja rasta i razvoja ploda.

Tu nam pomaže 3 i 4D tehnologija pored standarnih ultrazvuk i kolor dopler prikaza.Sam 3D i 4D pregled može da se radi i od samog početka trudnoće i može da se ponavlja prema ukazanoj potrebi i ginekološkom planu praćenja trudnoće.

Uslov za 3D i 4D preglede su posedovanje odgovarajuće opreme koja se po izgledu ne razlikuje mnogo od standardne ali ima odgovarajuće 3-4D sonde i softver. Ispitivač mora ima odgovarajuća znanja i veštine za taj pregled. Lekar i pacijent kod ovog pregleda moraju biti jako strpljivi pošto pregled zna potrajati duže.

Mnoge pacijetice iz raznih razloga nisu podesne za ovaj pregled tako da dobijene slike često izgledaju nerazumljivio i ne kao one uspešne skinute sa neta.

Ginekološki Ultrazvuk i Kolor Dopler 3D, 4 D

Materica, janici i mala karlica su domen ovih pregleda a patologija je jako široka: ciste, miomi, tumori itd…

Ultrazvuk dojki

Dojke su jako pogodne za ultrazvučni pregled kao i ostale meko-tkivne strukture ali početak pregleda bi trebao da obuhvati dobro uzetu anamnezu o faktorima rizika i herteditetu za bolesti a posebno za kancer dojki koji je kod žena vodeća maligna bolest u Srbiji sa 25% od svih malignih bolesti.

Od toga u Srbiji oboli 4000 žena a umre 1600 godišnje.Pažljivim i detaljnim UZV pregledom se vide gotovo sve promene u dojkama.Jednostavna, pristupačna i potpuno neškodljive metoda pregleda sa visokim stepenom validnosti su ovaj vid dijagnostike i onkološki palpatorni pregled.

Interval ultrazvučnih pregleda može da se odredi ali on nije mnogo važan. Ovaj pregled treba početi raditi od prvog dana javljanja bilo kakvih tegoba sa dojkama povremeno i kad ne postoje nikakve tegobe-preventivno. Rizici za nastanak karcinoma dojki:-pozitivna porodična anamneza-već postojeća neoplazma na jednoj dojci-rana prva menstruacija-nerađanje ili malobrojno rađanje-nedojenje-kasna prva trudnoća-kasna menopauza-upotreba hormona-benigna patologija dojke.

Ultrazvukom se obuhvataju sva meka tkiva dojki. grudnog koša i okoline kao i limfna područja pazuha, pazušnog nastavka, delova ispod i iznad ključne kosti, vrata i drugo. Kolor doplerom se može videti cirkulacija dojki i promena u njima, izgled limfnih žlezda i sl.

Upotrebom 4 i 3D moda može se sagledati izgled i karateristike neke promene u dojci. Najčešće se srećemo sa displaznim promenama u dojkama gde spadaju kanalikularna proširenja, ciste, mikrociste, fibroze i benigni tumori – fibroadenomi, fibrolipomi, povrede dojki, upale itd.

Najteža bolest je svakako karcinom dojke u različitim formama. Kod mušaraca su najčešće javljaju ginekomastija ali i karcinomi dojke. Nadležni lekar će posle ultrazvuka i posle sagledavanja faktora rizika za kancer zahtevati kod nekih promena u dojkama i pregled kod onkologa a u nekim slučajevima i mamografiju koja koristi Rtg ili X/jonizujuće/ zrake za pravljenje snimaka.

Kalcifikati i tvrde senke koje daju i neki bezopasni tumori i promene u dojci ali i kancer vide se dobro na rtg filmu. Kod mlađih pacijentkinja tkivo je gusto pa mamografija nema efekta.

Preporučeno je da se mamografije rade posle 40 g u određenim vremenskim razmacima ali kod ove metode procenat lažno negativnih slučajeva je po nekim saznanjima do 20%.

Mamografski snimak ne obuhvata one delove koji su uz sam košatni deo grudnog koša, pazušne jame i limfnih područja. U mnogim zemljama mamografija je zakonska obaveza na 2 g za sve žene od 35-59 gž.

U zadnje vreme vode se polemike o štetnosti čestih mamografskih pregleda.

Najjednostavnije i najnesigurnije ali isto važno je raditi samopreglede tako što svaka žena jednom mesečno sedmog dana od početka cuklusa sama pregleda dojke pipajući sve kvadrante počev od bradavice pa prema periferiji kao i pazušne jame.

Sigurnost i upotrebljivost ovog pregleda je diskutabilna pošto se ovim načinom kod dojki normalne veličine mogu otkriti tumori tek kad dostignu veličinu od 1 cm/njihova izlečivost je oko 80%/. Kod masivnijih dojki žena može da napipa tumore od 2cm i veći kada je bolest dosta uznapredovala.

Često se postavlja pitanje: šta je bolje raditi mamografiju ili ultrazvuk?.Odgovor je jednostavan da se ultrazvuk ne može zameniti mamografijom niti obrnuto jer se ove metode međusobno dopunjuju.

Ako uz ta dva pregleda uključimo i manuelni pregled onkologa procenat neotkrivenih karcinoma biće sveden na minimum.

Ultrazvuk je u prednosti zbog dostupnosti, neškodljvosti i jednostavnosti.

Ultrazvuk Srca sa Kolor Doplerom

Izgled i veličina srčanih stuktura komora i pretkomora, srčanih ušća i zalisaka, perikarda, aorte i plućne arterije, merenje protoka kroz srce na svim nivoima, merenje parametra srčane funkcije i funkcije zalisaka, sagledavanje izgleda, pokretljivosti srčanog mišića i njegove snage, dijagnostika i praćenje kod svih srčanih obolenja od običnih priraslica do infarkta i srčanih mana.

Upotrebljava se kolor i tkivni Dopler, kontinuirani/CV/, pulsnim/PW/, power Doppler, color flow mod, 2D, B i M modovi ali se radi i stress ehokardiografski pregled odn. ultrazvuk cDopp. srca od.pokretljivost srčanog mišića pre i posle opterećenja.

Krvni sudovi koji idu iz ili u srce mogu da se pregledaju ovovm metodom i deo su standarne dijagnostike.

Tu pored ostalog spada aorta gde su često promene tipa aortoskleroze,raznih aneurizmi i rascepa na zidu aorte. Neka obolenja kao široke aneurizme su tempirana bomba koju ćemo detektovati jednostavno – ultrazvukom.

Srčane zaliske možemo odlično da vidimo na ovaj način i da izmerimo protok i osobine protoka preko njih, možemo da izmerimo gradijente krvnog pritisaki i sve eventalne poremećaje.

Ovim pregledom videćemo i izmeriti i postojanje plućne hipertenzije, perikarditisa i izliva, promene i ožiljke kod infarkta, promene kod infekcija srca npr.koksaki virusom, videćemo tumore i druge promene kardiovaskularnog sistema.

Ultrazvukom pregledom možemo da proverimo i baze pluća i ev.promene, izlive….

Potpuni skrining zdravlja

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED