Kolonoskopija

29. decembra 2022. by DR. Roncevic
kolonoskopija-pregled.jpg

Kolonoskopija predstavlja minimalno invazivnu dijagnostičku metodu kojom se vrši pregled donjih partija digestivnog trakta uz pomoć fleksibilnog aparata – kolonoskopa.

Šta je i zašto se pacijentima preporučuje kolonoskopija?

Ovo je jedna od najčešćih dijagnostičkih procedura u svetu. Pored detaljnog pregleda digestivnog trakta, od završnog dela debelog creva (rektum) sve do spoja debelog creva s tankim crevom (valvula Bauchini), ovom dijagnostičkom intervencijom gastroentereolog može uzeti biopsiju ili izvršiti polipektomiju (uklanjanje polipa) u slučaju prekanceroznih promena ili kanceroznih promena u ranom stadijumu.

Kolonoskopija predstavlja efikasnu skrining metodu i široko je prihvaćena naročito kad se u obzir uzme mogućnost uklanjanja polipa tokom samog pregleda.

Zašto se radi kolonoskopija?

Kolonoskopija se može izvoditi u okviru redovnog skrining pregleda kod osoba starijih od 40 godina i kod osoba koje u porodičnoj istoriji imaju srodnike koji su bolovali od karcinoma debelog creva.

Kada su u pitanju indikacije za kolonoskopiju najčešće su:

  • krvarenja iz debelog creva, pozitivan test na okultno krvarenje FOBT,
  • promene u ritmu pražnjenja i obliku stolice (prolivi, zatvor…),
  • dugotrajni bolovi u trbušnoj duplji, mučnina, povraćanje,
  • anemija usled nedostatka gvožđa,
  • nakon operacije debelog creva,
  • u slučaju da se pacijent leči od Kronove bolesti ili ulcerznog kolitisa.

Kako izgleda pregled, postoji li posebna priprema i koliko traje?

Kolonoskopski pregled vrši se pomoću kolonoskopa – koji predstavlja savitljivu cev dužine oko 130cm i debljine oko 1cm, na čijem vrhu se nalazi kamera i izvor hladne svetlosti.

Kolonoskopija - Kolonoskop aparat

Priprema za kolonoskopiju

Za ovaj pregled potrebna je određena prirema. Kako bi lekar mogao da pregleda detaljno izgled sluznice creva neophodno je da zidovi creva budu čisti zbog toga se pacijent pridržava posebnih uputstava koje mu propisuje lekar.

Dan pre pregleda konzumirati lagan ručak u vidu supe ili čorbe. U popodnevnim časovima uzima se laksativno sredstvo u vidu tableta. Pacijent preskače večeru. Uveče uzima prašak koji se rastvara u većoj količini vode i sve to treba da popije u roku od 2h.

Rastvor se pije postepeno kako ne bi došlo do mučnine i povraćanja. Nakon uzimanja rastvora uslediće pražnjenje creva. Na sam dan pregleda ponavlja proces uzimanja rastvora. O uzimanju redovne terapije ako postoji hronično oboljenje, pacijent se konsultuje sa lekarom.

Ukoliko se kolonoskopija radi u opštoj anesteziji, potrebno je 5 sati pre pregleda ne uzimati ni vodu. Pre pregleda obaviti ličnu higijenu, doći sa pratiocem desetak minuta pre zakazanog termina i poneti medicinsku dokumentaciju.

Pre pregleda pacijent potpisuje pristanak za izvođenje intervencije.

Kolonoskopski pregled

Kolonoskopski pregled izvodi se u ležećem položaju. Pacijent leži na levom boku sa nogama savijenim u kolenima. Pregled se može izvoditi u opštoj i lokalnoj anesteziji kako pacijent ne bi osećao neprijatnost.

Lekar gastroenterolog pre plasiranja kolonoskopa, vrši pregled anusa i završnog dela debelog creva (digitorektalni pregled), nakon čega plasira kolonoskop u završni deo debelog creva nakon čega kamerom posmatra sluzokožu creva, po potrebi vrši biopsiju ili uklanja polipe ukoliko postoje.

Trajanje kolonoskopije

Pregled kolonoskopom u proseku traje od 15 do 60 minuta. Trajanje pregleda zavisi i od toga da li kolonoskop nailazi na teškoće prilikom prolaska kroz crevo, kao i da li se vrši biopsija ili polpektomija.

Kontraindikacije, komplikacije i oporavak nakon pregleda

Kod kolonoskopije koja je vršena u opštoj anesteziji, potrebno je da pacijent dođe u pratnji, nakon toga 24h ne sme da vozi i da se fizički napreže. Može da pije vodu ili nezaslađen čaj 2h nakon pregleda i da pojede lagan obrok. Već sutradan može da nastavi sa normalnim aktivnostima.

Kontraindikacije za izvođenje kolonoskopije su:

  • akutni infarkt miokarda,
  • plućna embolija,
  • upalni procesi u trbušnoj duplji.

Kada su u pitanju komplikacije, važno je spomenuti da je ovaj pregled bezbedan i da do komplikacija retko dolazi (u manje od 1% slučajeva).Od blažih tegoba nakon pregleda mogu se javiti nadutost, grčevi i osećaj punoće u stomaku, ali vrlo brzo nestaju.

Izuzetno retko se javljaju teže komplikacije u vidu krvarenja ili perforacije creva i to samo kada se radi biopsija ili uklanjanje polipa.

Kako ne bi došlo do većih komplikacija najvažnija su dobro očišćena creva.

Poliklinika Dr Rončević brine o vašem zdravlju

Redovni skrining pregledi mogu sprečiti čak 40 odsto svih karcinoma debelog creva. Ukoliko je nalaz uredan i nema nikakvih patoloških promena, pregled se savetuje na svakih pet godina. Preventivni pregledi su najvažniji faktor za rano otkrivanje i uspešno lečenje.

Na Poliklinici Dr Rončević možete zakazati pregled kod gastroenterologa  i na vreme obaviti kolonoskopski pregled. Ukoliko imate nedoumice ili su vam potrebne konsultacije možete ih kontaktirati putem telefona +381 63 384 940 ili dolaskom na adresu Baba Višnjina 37 na Vračaru.

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED