Ultrazvuk bubrega na vreme otkriva upale, ciste i tumore

22. jula 2019. by DR. Roncevic
ultrazvuk-bubrega.jpg

Ultrazvuk bubrega je jedna od najčešće obavljanih dijagnostičkih procedura. Što su pacijenti stariji veća je potreba za kontrolnim pregledima bubrega. Ultrazvuk bubrega je potpuno neškodljiva i bezbolna dijagnostička metoda koja omogućava postavljanje dijagnoza bolesti
bubrega sa velikom sigurnošću.

Upala bubrega

Upala bubrega se dešava najčešće kada nije dobro ili nije dovoljno dugo lečena infekcija mokraćnih kanala pa se proširi na gornji deo urinarnog trakta. Upala bubrega se prepoznaje po karakterističnim bolovima u slabinama i leđima, drhtavici, bolovima u zglobovima i kostima,
učestalom mokrenju, konfuziji, bolovima pri mokrenju, visokoj telesnoj temperaturi, mučnini i malaksalosti.

Pri upali bubrega i mokraćnih kanala pacijent može da primeti da mu je urin zamićen i nešto tamniji sa neugodnim mirisom. Upala bubrega podjednako pogađa oba pola. U većini slučajeva krivac za upalu bubrega i mokraćnih kanala je bakterija ešerihija koli.

Pored bakterija, upalu bubrega uzrokuje i refluks (vraćanje mokraće, pa urin ide u oba smera umesto
samo u jednom), koji nastaje zbog opstrukcije i anatomskog defekta. Upale bubrega se češće
dešavaju u menopauzi i kod pacijenata sa slabijim imunitetom.

Kada je reč o upali, može da se radi o refluksnoj nefropatiji, naglom razvoju upale bubrega i hroničnoj upali. Hronična upala bubrega (hronični pijelonefritis) je dugotrajno zapaljenje bubrega koje može da dovede do opasne komplikacije – bubrežne insuficijencije (otkazivanja rada bubrega). Redovnim odlaskom na preventivni ili kontrolni ultrazvuk bubrega mogu se otkriti na vreme promene koje vode ka
upali bubrega i različitim komplikacijama.

Ciste i tumori na bubrezima

Ciste na bubrezima su izrasline ispunjene bistrom tečnošću i mogu biti pojedinačne ili u većem broju. Na pojavu cista na bubregu najviše utiče genetska sklonost, a sumnja se da je jedan od glavnih uzroka i zapušenost bubrežnih cevčica. Policistični bubrezi su ozbiljna bolest koja može
da dovede i do terminalne bubrežne slabosti, usled koje pacijent mora da ide na dijalizu.

Pojedinačne ciste na bubregu ne donose naročito primetne simptome i obično se otkrivaju tokom preventivnih ultrazvučnih pregleda bubrega. Pojedinačne ciste su dosta česte u starijoj populaciji i obično ne ometaju funkcije bubrega. Zbog rasta cisti, može doći do ometanja protoka urina
kroz bubreg ili povišenog krvnog pritiska.

Na ultrazvuku bubrega se otkriva da li su ciste prisutne u bubregu takve da postoji sumnja na patološki sadržaj u njima ili ne.

Benigni tumor bubrega se otkriva dosta ređe nego maligni i to uglavnom kod muškaraca koji imaju iznad sedamdeset godina. Maligni tumori bubrega se otkrivaju najčešće ultrazvukom bubrega kada se već pojave prvi simptomi.

Pacijenti se najčešće žale na izražen umor, gubitak telesne težine, slabost, tup bol u slabinama, gubitak apetita, krvne ugruške u urinu, anemiju, policitemiju i povišenu temperaturu.

Među dominantnim faktorima rizika za karcinom bubrega su pušenje, slab imunitet, izlaganje zračenju i nasledna sklonost.

Maligni tumori bubrega imaju izvorište u različitim bubrežnim strukturama. Ultrazvuk bubrega ima važnu ulogu u dijagnostici tumora bubrega. Pored ultrazvuka, koriste se brojne laboratorijske analize krvi i urna, zatim CT i magnetna rezonanca. Danas se tumori bubrega najčešće leče laparoskopskom operacijom sa malim rezom koji omogućava brži oporavak.

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćnih kanala

Pre ultrazvuka bubrega i mokraćnih kanala potrebno je izvršiti pripremu. Nekoliko dana pred pregled treba izbegavati povrće koje nadima (kupus, grašak, boranija, pasulj). Na dan kada se obavlja ultrazvuk bubrega ne treba jesti četiri do šest sati pre pregleda.

Ultrazvuk bubrega

Sat ipo pre pregleda treba popiti tri-četiri čase vode i uzdržati se od mokrenja. Poslednji obrok pre pregleda treba da bude samo dvopek i čaj.

Poliklinika Dr Rončević poseduje najnovije ultrazvučne aparate sa svim potrebnim funkcijama, koje omogućavaju efikasno i pouzdano postavljanje dijagnoza. Sjajan tim lekara specijalista predvođen dr Brankom Rončevićem subspecijalistom kliničkog ultrazvuka, koji poseduje relevantno iskustvo u dijagnostici i lečenju velikog broja pacijenata. Za sve informacije pozovite telefon: +381 63 384 940.

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED