Kada se radi ultrazvuk male karlice?

28. avgusta 2019. by DR. Roncevic
ultrazvuk-male-karlice.jpg

Koje organe obuhvata pregled male karlice

Mala karlica se nalazi u donjem delu stomaka i čine je materica sa jajnicima i jajovodima
ili prostata kod muškaraca sa semenim kesicama, bešika sa ureterima i uretrom, debelo crevo i lokomotorni aparat.

Ultrazvuk male karlice je precizna savremena metoda kojom se dijagnostikuje veliki broj
bolesti ove regije.

Pročitajte još: Kada uraditi ultrazvuk abdomena

Simptomi koji ukazuju da je pregled neophodan

Ultrazvuk male karlice se praktikuje kod bolesti bešike, uretre, materice, jajnika, prostate, semene kesice, lokalnih limfnih žlezda i mišića donjeg dela trbušnog zida. Kod pojave bola u donjem stomaku, žuljanja, oticanja ili pojave različitih senzacija.

Nemali broj žena (svaka treća žena koja se obraća ginekologu zbog bolova) ima hroničan bol u predelu male karlice, koji nema veze sa menstrualnim bolom i traje najmanje tri meseca, a koji je često nezgodan za dijagnostikovanje.

To je naročito izraženo ako se radi o difuznom bolu (koji se širi) i kada pacijent ne može najbolje da verbalizuje svoje tegobe. Pored laboratorijskih analiza, ultrazvuk male karlice je primarna dijagnostička metoda za otkrivanje uzroka ovakvog bola.

Bolesti organa male karlice

Na ultrazvučnom pregledu se mogu videti vrećasta proširenja bešike, različita zadebljanja, kao i tumori. Jedna od najčešćih bolesti koja pacijente dovodi na ultrazvuk male karlice je pojava kamena u bešici  (kalkulusa) u bešici.

Pregled prostate, koji se obavlja abdominalnom ili transrektalnom sondom, otkriva veličinu (benigno uvećanje prostate), strukturu, upale i eventualne promena na prostati (tumori). Posmatranjem semenih kesica preko ultrazvuka uočavamo njihovu veličinu, oblik i eventualnu pojavu cista.

Ginekološki ultrazvuk se primenjuje kod svih oboljenja jajnika, jajovoda (ne vide se kada su zdravi), materice i tokom praćenja trudnoće. Ultrazvukom se otkrivaju urođene ili stečene anomalije materice, promene na sluzokoži endometrijuma, uočavanje polipa ili mioma i registrovanje trudnoće.

Pregled je kombinacija 2D i 3D ultrazvuka jer se sve uočene promene na tkivu tako daleko bolje vide, kao i njihova prokrvljenost i tendencija rasta. Putem 3D ultrazvuka možemo da uradimo preciznu lokalizaciju tumora, najpre da razlikujemo cistu od cističnog tumora, zatim da utvrdimo i njegove karakteristike koje govore o riziku od maligniteta.

U tu svrhu se često koristi kolor dopler funkcija koja meri protok krvi kroz krvne sudove, a maligne promene su najčešće bolje prokrvljene. Ultrazvučnim prikazom jajnika procenjujemo očuvanost njihove funkcije.

Tu su još i uvećanja limfnih čvorova koja se često dešavaju kod limfoma i metastaza karcinoma drugih organa u limfne žlezde.

Kako se izvodi ultrazvuk male karlice?

Ultrazvučna tehnika se bazira na ultrazvučnim talasima koji prolaze kroz različita tkiva i odbijaju se, tako gradeći vrlo detaljnu sliku unutrašnjih organa i svih njihovih struktura. Pregled je u potpunosti bezbedan i bezbolan.

Ultrazvučni pregled male karlice se donekle poklapa sa ginekološkim i urološkim ultrazvukom, s tim da je nešto širi jer pruža uvid u stanje velikih krvnih sudova regije. Takodje daje uvid u stanje limfnih žlezda i stanje tkiva oko rektuma.

Može da se radi sa dve različite sonde (transabdominalna i transvaginalna, odnosno transrektalna), koje pružaju drugačiji pregled organa.

Ultrazvuk male karlice otkriva akutna i hronična zapaljenja, ciste, polipe, tumore, povrede, protok krvi i aneurizme i začepljenja na velikim krvnim sudovima. Ultrazvuk male karlice može da se radi sa specijalističkim ginekološkim pregledom ili odvojeno, kao i u okviru pregleda abdomena. Tokom pregleda pacijent leži na leđima sa ispruženim nogama i rukama.

Sam pregled traje petnaestak minuta, a nakon toga treba sačekati da lekar napiše specijalistički izveštaj. U toku pregleda i nakon pisanja izveštaja, lekar će objasniti pacijentu šta vidi i postaviti dijagnozu ukoliko je to moguće.

Priprema za pregled male karlice

Dan pre pregleda ne treba jesti težu hranu kao što su grašak, boranija, kupus, pasulj i hranu bogatu biljnim vlaknima. Na dan pregleda ne treba piti kafu i jesti, tako da je najbolje da se pregled obavi ujutru pre doručka. Na pregled treba doći sa punom bešikom.

Ukoliko se radi o nekom iznendanom jakom bolu ili hitnom stanju, pregled se obavlja bez prethodne pripreme.

Poliklinika Dr Rončević obavlja ultrazvuk male karlice na kvalitetnim ultrazvučnim aparatima nove generacije, sa brojnim funkcijama (3D i kolor dopler) koje pomažu u dijagnostici. Za dodatne informacije pozovite telefon: +381 63 384 940.

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED