Ultrazvuk srca sa kolor doplerom je prvi korak u otkrivanju srčanih bolesti

4. septembra 2019. by DR. Roncevic
ultrazvuk-srca.jpg

Srčane bolesti se javljaju u svim životnim dobima, ali se njihova učestalost povećava u trećem
dobu, kada zahteva i posebnu pažnju. Kardiovaskularne bolesti su, uz onkološke, glavni uzrok
smrti širom sveta.

Nažalost, bolesti srca se ne javljaju sa ranim znacima upozorenja, pa je pacijentima najsigurnije da povremeno urade preventivnu dijagnostiku u vidu uobičajenog EKG- a i ultrazvuk srca sa kolor doplerom.

Kako se izvodi Ultrazvuk Srca?

Ultrazvuk srca, poznat i kao ehokardiografija, je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi zvučne talase za stvaranje slika srca. Tokom pregleda, pacijent leži na leđima ili na levom boku, dok lekar koristi ultrazvučni aparat (sondu) koji se prelazi preko regije srca.

Soba za ultrazvuk je obično tamna kako bi lekar mogao jasno videti slike na ultrazvučnom monitoru. Pregled traje oko 30 minuta, ali može trajati duže ako se izvodi specijalizovani tip ultrazvuka srca, kao što je transesofagealni ultrazvuk.

Šta je ehokardiografija?

Ehokardiografija je neinvanzivna dijagnostička metoda za pregled srca i velikih srčanih krvnih
sudova koja se obavlja putem ultrazvučnog aparata. Ultrazvuk srca daje odličan prikaz oštećenja srčanog tkiva, pokretljivosti srčanog mišića i različitih zapaljenskih bolesti srca i krvnih sudova.

Kardiolog drži srce

Mogu se otkriti različiti funkcionalni i patološko-anatomski poremećaji srca i krvnih sudova
srca, koji drugim dijagnostičkim metodama mogu promaći.

Pregled daje uvid:
– u srčane strukture,
– brzinu protoka krvi kroz srce,
– pritisak u srčanim šupljinama,
– oblik i veličina srčanih zalistaka,
– suženje krvnih sudova,
– tumore,
– kontraktilnost srčanog mišića nakon infarkta
– i omogućava otkrivanje posledica preležanog perikarditisa i virusnog miokarditisa.

Primenom kolor dopler tehnike dobija se vizuelni prikaz protoka krvi kroz srce i krvne sudove
koji ga ishranjuju. Kolor dopler tehnika može da se primenjuje i pre i posle testa fizičkog
opterećenja i tako dopunjuje pomenutu dijagnostičku metodu.

Sam pregled je potpuno bezbolan i neškodljiv, po potrebi se može ponavljati nebrojeno puta. Komplementarne dijagnostičke metode su EKG, holter EKG-a, ultrazvuk karotida u vratu, test fizičkog opterećenja i koronografija.

Različite vrste ultrazvuka srca

Postoje tri glavne vrste ultrazvuka srca: transtorakalni, transesofagealni i stres-ehokardiografija. Transtorakalni ultrazvuk je standardni ultrazvuk srca gde se sonda prelazi preko grudnog koša. Transesofagealni ultrazvuk koristi specijalnu sondu koja se uvodi kroz usta i jednjak da bi se dobile detaljnije slike srca. Stres-ehokardiografija se koristi da se proceni kako srce radi pod stresom, obično tokom ili nakon vežbanja.

Kada pacijenti treba da urade ultrazvuk srca?

Pacijenti se upućuju na ultrazvuk srca ili se sami javljaju kada postoji sumnja na bolesti srčanih zalistaka, kod smanjene pokretljivosti dela srčanog mišića, kod oštećenja ili zapaljenja srčanog mišića, nakon preživljenog infarkta i kod prisustva krvnih ugrušaka u plućnoj arteriji.

Ultrazvuk srca je od značaja za praćenje razvoja skoro svih srčanih bolesti i efekata propisane terapije.

Ultrazvuk srca je uobičajen kada se razmatra operacija srca i srčanih arterija, ali i u proceni spremnosti za druge hirurške intervencije.

Pacijenti treba da se sami jave na pregled kada postoji jači bol u grudima i levoj ruci, brzo zamaranje, srčane aritmije i otežano disanje. Na oprezu treba da budu pacijenti koji imaju faktore rizika za srčana oboljenja u vidu genetske predispozicije, dijabetesa, gojaznosti, pušenja, povišenog krvnog pritiska i povišene masnoće u krvi.

Onkološki pacijenti koji su na radioterapiji i hemoterapiji treba povremeno da provere stanje srčanog mišića ultrazvukom. Pacijentkinje tokom trudnoće ultrazvukom srca ploda mogu da otkriju urođene srčane mane.

Ultrazvuk srca i krvnih sudova omogućava da se vrlo precizno i brzo otkriju vrlo opasna stanja kao što su velike aneurizme srčane aorte ili rascepi. Tada se pacijent upućuje na hitnu hiruršku intervenciju u najbližu bolnicu gde mu se doslovno spasava život.

Kako izgleda pregled?

Ultrazvuk srca traje oko pola sata, nema rizike i nije neprijatan. Tokom pregleda pacijent leži na leđima dok lekar sondom prelazi preko regije srca ili pacijent leži na levom boku pri čemu levu ruku drži ispod glave.

Ultrazvuk srca

Pregled se obavlja bez prethodne pripreme pacijenta i vrlo je jednostavan za izvođenje. Tokom pregleda pacijent treba da ostane potpuno miran kako bi se pregled obavio u kontinuitetu.

Pacijenti treba da svoju terapiju za bolesti srca i krvnih sudova piju redovno bez obzira na pregled.

Tumačenje rezultata

Rezultati ultrazvuka srca mogu pokazati različite aspekte srčanog zdravlja, uključujući veličinu i oblik srca, debljinu i pokretljivost srčanih zidova, funkcionisanje srčanih zalistaka, i protok krvi kroz srce. Na primer, suženje krvnih sudova može ukazivati na koronarnu bolest srca, dok bi prisustvo tumora moglo ukazivati na srčani tumor. Lekar će tumačiti rezultate ultrazvuka u kontekstu simptoma pacijenta, medicinske istorije, i drugih dijagnostičkih testova.

Kako može da pomogne ultrazvuk srca

Ultrazvuk srca je ključan alat u dijagnostici i lečenju različitih srčanih bolesti. Može se koristiti za otkrivanje koronarne bolesti srca, srčanih mana, srčane insuficijencije, i drugih stanja. Ultrazvuk srca takođe može pratiti napredovanje bolesti i efikasnost lečenja. Na primer, pacijent sa srčanom insuficijencijom može redovno imati ultrazvuk srca da bi se pratilo kako se njegovo srce nosi sa terapijom.

Ultrazvuk srca cena

U poliklinici Dr Rončević ultrazvuk srca se obavlja u istom danu kada se pacijent javi cena ultrazvuka srca sa color dopplerom dynamic – flow = 4000 rsd

Pregled obavlja lekar specijalista sa posebnim iskustvom u ehokardiografiji. Za dodatne informacije pozovite telefon: +381 63 384 940.

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED