Ultrazvuk štitne žlezde sve što ste hteli da znate

7. septembra 2019. by DR. Roncevic1
ultrazvuk-stitne-zlezde-roncevic.jpg

Ultrazvuk štitne žlezde koristi zvučne talase za proizvodnju slika štitne žlezde unutar vrata. Ne koristi jonizujuće zračenje i obično se koristi za procenu kvržica ili čvorova koji su pronađeni tokom rutinskog fizičkog ili drugog pregleda.

Ovaj postupak zahteva malo ili nikakve posebne pripreme. Ostavite nakit kod kuće nosite labavu, udobnu odeću.

Šta je ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk predstavlja siguran i bezbolan pregled. Proizvodi slike unutrašnjosti tela koristeći zvučne talase. Ultrazvučno snimanje se takođe naziva ultrazvučno skeniranje ili sonografija.

Koristi malu sondu koja se zove pretvornik i gel koji se postavlja direktno na kožu. Visokofrekventni zvučni talasi putuju od sonde kroz gel u telo. Sonda sakuplja zvukove koji se odbijaju. Računar koristi te zvučne talase da bi stvorio sliku.

Ultrazvučni pregledi ne koriste zračenje (kao što se koristi sa rendgen zracima). Pošto su slike snimljene u realnom vremenu, one mogu prikazati strukturu i kretanje unutrašnjih organa tela. Takođe mogu pokazati da krv teče kroz krvne sudove.

Ultrazvučno snimanje je neinvazivni medicinski test koji lekarima pomaže u dijagnostici i lečenju zdravstvenih stanja.

Ultrazvuk štitne žlezde stvara slike štitne žlezde i susednih struktura u vratu. Štitna žlezda je smeštena ispred vrata neposredno iznad okovratnih kostiju i oblika je leptira, s jednim repom na obe strane vrata spojenim uskom trakom tkiva. To je jedna od devet endokrinih žlezda smeštenih u celom telu koje stvaraju i šalju hormone u krvotok.

Štitnu žlezdu čini hormon štitne žlezde, koji pomaže u regulisanju različitih telesnih funkcija, uključujući brzinu otkucaja srca. Vrlo je čest slučaj da se na štitnjači razviju nečistoće ili čvorići koji se na površini kože mogu ili ne moraju osećati.

Oko pet do 10 procenata odraslih imaće čvoriće na štitnjači koje lekar može prepoznati pri pregledu.

Ultrazvuk je veoma osetljiv i pokazuje puno čvorića koji se ne mogu osetiti. U nekim starosnim grupama, čvorići se vide na ultrazvuku kod čak 70 odsto odraslih.

Velika većina ovih čvorića su benigne regije tkiva štitne žlezde koje ne predstavljaju rizik za zdravlje. Manji deo njih su pravi tumori štitne žlezde i mogu zahtevati dalju dijagnozu ili lečenje.

Kada se koristi ultrazvuk štitne žlezde?

Uobičajeno se koristi:

– da se utvrdi da li kvržica u vratu potiče od štitne žlezde ili susedne strukture
– da analizira izgled čvorića štitnjače i utvrdi da li su oni najčešći benigni čvorići ili imaju karakteristike koje zahtevaju biopsiju. Ako je potrebna biopsija, aspiracija finih iglica vođena ultrazvukom može pomoći u poboljšanju tačnosti biopsije.
– potražiti dodatne čvoriće kod pacijenata sa jednim ili više čvorova koji se osećaju na fizičkom pregledu
– da se vidi da li je kvržica štitnjače tokom vremena značajno narasla
Budući da ultrazvuk daje slike u realnom vremenu, lekari ga mogu koristiti za vođenje postupaka, uključujući iglene biopsije. Biopsije koriste igle za vađenje uzoraka tkiva za laboratorijsko testiranje. Ultrazvuk se takođe može koristiti za usmeravanje umetanja katetera ili drugog uređaja za drenažu. Ovo pomaže da se osigura sigurno i tačno postavljanje.

Kako da se se pripremim za pregled?

Nosite udobnu, ležernu odeću. Možda ćete morati da uklonite svu odeću i nakit iz područja koje ćete pregledati.

Nisu potrebne druge pripreme.

Kako izgleda ultrazvučna oprema?

Ultrazvučni skeneri sastoje se od računarske konzole, ekrana za video ekran i priloženog pretvarača. Pretvarač je mali ručni uređaj koji podseća na mikrofon. Neki uredjaji mogu koristiti različite pretvarače (sa različitim mogućnostima) tokom jednog pregleda.

Pretvarač šalje nečujne, visokofrekventne zvučne talase u telo, a zatim sluša povratne odjeke. Principi su slični sonarima koji koriste čamci i podmornice.

Doktor nanosi malu količinu gela na ispitivano područje i tamo postavlja pretvarač. Gel omogućava zvučnim talasima da putuju napred-nazad između pretvarača i područja koje se ispituje.

Ultrazvučna slika je odmah vidljiva na ekranu video ekrana koji liči na monitor računara. Računar stvara sliku na osnovu glasnosti (amplitude), visine (frekvencije) i vremena koje je potrebno da se ultrazvučni signal vrati u pretvarač.

Takođe uzima u obzir kroz koju vrstu telesne građe i / ili tkiva zvuk prolazi.

Kako se izvodi postupak?

Za većinu ultrazvučnih pregleda ležićete licem prema gore na krevetu za pregled. Pacijenti se mogu okrenuti na bilo koju stranu kako bi poboljšali kvalitet slika.

Jastuk se može postaviti iza ramena da bi se proširio deo na koji se skenira radi ultrazvučnog pregleda štitne žlezde. Ovo je posebno važno za malo dete sa veoma malo prostora između brade i grudi.

Nakon što se postavite na krevet za pregled, lekar subspecijalista kliničkog ultrazvuka naneće topli gel na vodenoj bazi na telo tela. Gel će vam pomoći da pretvarač ostvari siguran kontakt sa telom i eliminiše džepove vazduha između pretvarača i kože koji mogu blokirati zvučne talase da prođu u vaše telo.

Pretvarač se postavlja na telo i pomera se napred-nazad preko područja koje vas zanima dok se ne usvoje željene slike.

Obično nema nelagode od pritiska jer je pretvarač pritisnut na područje koje se ispituje. Međutim, ako se skeniranje vrši preko nežnog područja, možete osjetiti pritisak ili manju bol od pretvarača.

Nakon završetka snimanja, providni ultrazvučni gel će biti obrisan s vaše kože. Svi delovi koji se ne obrišu brzo će se osušiti. Ultrazvučni gel obično ne ostavlja mrlje ili uklanja boju.

Šta ću doživeti tokom i posle postupka?

Većina ultrazvučnih pregleda je bezbolna, brza i lako se podnosi.

Ultrazvuk štitne žlezde obično se završi u roku od 30 minuta.

Tokom pregleda možda ćete trebati produžiti vrat kako biste pomogli sonografu da ultrazvukom pregleda vašu štitnjaču. Ako patite od bolova u vratu, obavestite doktora kako bi vam on mogao pomoći da se smestite u udodan položaj za pregled.

Kada je pregled završen, od vas će se možda zatražiti da se obučete i sačekate dok se pregledaju ultrazvučne slike.

Nakon ultrazvučnog pregleda trebalo bi da budete u mogućnosti da nastavite svoje uobičajene aktivnosti odmah.

Koje su prednosti u odnosu na rizike?

Prednosti

– Većina ultrazvučnih skeniranja je neinvazivno (bez igala ili inekcija).
– Povremeno ultrazvučni pregled može biti neprijatan, ali ne bi trebao biti bolan.
– Ultrazvuk je široko dostupan, jednostavan za upotrebu i jeftiniji od većine drugih metoda snimanja.
– Ultrazvučno snimanje je izuzetno sigurno i ne koristi zračenje.
– Ultrazvučno skeniranje daje jasnu sliku mekih tkiva koja se ne pokazuju dobro na rendgenskim slikama.
– Ultrazvuk omogućava snimanje u realnom vremenu, što ga čini dobrim alatom za vođenje minimalno invazivnih postupaka poput biopsije igala i aspiracije tečnosti.

Rizici

Standardni dijagnostički ultrazvuk nema poznate štetne efekte na ljude.

Koja su ograničenja ultrazvuka štitne žlezde?

Ako se otkriju jedan ili više čvorova u štitnoj žlezdi, radiolog će pregledati karakteristike čvorića. Neke karakteristike snažno ukazuju na to da su čvorići benigne prirode, a neke izazivaju zabrinutost da bi čvor mogao biti pravi tumor.

U ostalim slučajevima doktor ne može razlikovati dobroćudne i zloćudne čvoriće sa potpunom sigurnošću. Za dalju evaluaciju može se preporučiti fina biopsija igle i pregled tkiva pod mikroskopom, ali u nekim slučajevima su dovoljni nadzor i ponovljeni ultrazvuk nakon nekoliko meseci kako bi se pratile promene na organu.

Nemoguće je utvrditi funkciju štitne žlezde – odnosno da li je štitna žlezda neaktivna, preaktivna ili normalna – ultrazvukom. Za to utvrđivanje, vaš lekar može da naredi analizu krvi sa pregledom hormona ili test unosa radioaktivnog joda.

Ultrazvuk Štitne Žlezde Cena

Ultrazvuk štitne žlezde u našoj poliklinici košta samo 2000 din. Pregled je cenovno prilagodjen širem sloju stanovništva. Pregled možete odmah zakazati na sledeći telefon
+381 63 384 940

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED