Ginekologija


Ginekološki pregled

Ginekološki pregled u poliklinici Dr Rončević možete obaviti na ultrazvuku poslednje generacije 3D i 4D HD live.

Ovaj pregled je obaveza svake samosvesne žene koja brine o svom zdravlju. On je nešto što ne bi trebalo da bude kompromis i što svakoj ženi mora biti prioritet jednom godišnje. 

Poražavajući su rezultati istraživanja koji govore da su rak dojke i rak grlića materice najčešći uzrok smrti žena od karcinoma u Srbiji. 

Ova crna statistika može se i mora ispraviti edukacijom žena i prevencijom u vidu kontrolnih jednogodišnjih pregleda ginekologa. 

Jednogodišnji ginekološki pregled je obaveza svake žene koja zaista može da joj spasi život i poboljša njegov kvalitet. 

Ginekološki pregled je bezbolan i traje kratko, te nema potrebe za panikom i strahom pre samog pregleda. 

U saradnji sa stručnim ginekologom vaš ginekološki pregled može biti veoma prijatno iskustvo. 

Kada ići na ginekološki pregled?

Preventivni ginekološki pregled sa svim analizama trebalo bi da se radi jednom godišnje. 

Takođe, na ginekološki pregled  potrebno je javiti se ukoliko imate neku od sledećih situacija:

 • imate više od 18 godina i seksualno ste aktivni, a niste obavili ginekološki pregled
 • imate bolove i grčeve u donjem delu stomaka
 • imate obilna i bolna krvarenja u toku menstruacije
 • izostale su vam  jedna ili više menstruacija
 • planirate trudnoću
 • želite da koristite kontracepciju
 • seksualni odnosi su vam bolni i praćeni krvarenjima
 • imate obilan sekret
 • primetili ste neobičnu boju ili miris sekreta
 • pojavio vam se neprijatan svrab u predelu genitalija
 • crvenilo u predelu genitalija
 • primetili ste izbočine i izrasline u predelu genitalija
 • neredovne menstruacije

Ovo su neki od najčešćih razloga koji zahtevaju momentalno zakazivanje ginekološkog pregleda.

Takođe, na ginekološki pregled trebalo bi preventivno da odlaze i žene u menopauzi jednom godišnje. 

Pojedina stanja i bolesti javljaju se kod žena upravo u periodu menopauze.

 Stoga je veoma važno da ne zanemarite svoje reproduktivno zdravlje čak i nakon poslednje menstruacije. 

Prvi ginekološki pregled

Ukoliko pacijent nema neki od gore navedenih problema, najbolje bi bilo da se na prvi ginekološki pregled javi nakon navršenih 18 godina ili ranije ukoliko je već seksualno aktivan. 

Ginekološki pregled dr Rončević

Prvi ginekološki pregled je u suštini malo drugačiji od kasnijih redovnih pregleda. 

U zavisnosti od toga da li pacijent seksualno aktivan ili ne zavisiće nastavak prvog pregleda.

Ako pretpostavimo da je pacijent još uvek nevin, na prvi ginekološki pregled trebalo bi da se javi kako bi sa ginekologom porazgovarala o prvom seksualnom odnosu, načinima kontracepcije, polno prenosivim bolestima, neželjenoj trudnoći i slično. 

Ovakav prvi pregled ginekologa najčešće se sastoji od razgovora sa ginekologom tokom kojeg bi pacijent trebalo da bude što iskreniji. 

Savetuje se da se devojke što više opuste i budu slobodne da svog odabranog ginekologa upitaju šta god da ih zanima o svom reproduktivnom zdravlju i ginekološkim problemima. 

Stručno lice – ginekolog u poliklinici Dr. Rončević je izuzetno strpljiv i prijatan lekar koji će svojim pacijentima pomoći da otklone sve nedoumice u vezi ove teme. 

Preporučuje se da svaka devojka poseti svog ginekologa i ranije ukoliko se pojavi neki problem ili poremećaj u vezi menstruacije ili spoljašnjih genitalija. 

Priprema za ginekološki pregled

Neka posebna  priprema za ginekološki pregled nije potrebna. 

Kako ne bi došlo do neprijatnosti tokom pregleda i kako bi on prošao u prijatnoj atmosferi preporučuje se da se dame pre odlaska na pregled psihički opusteNajbolje je na ginekološki pregled doći u periodu između dve menstruacije. Pre samog pregleda intimni deo oprati blagim sapunom i vodom ili gelom za intimnu higijenu. 

Ukoliko nemate ni sapun ni gel, najbolje je da intimnu regiju samo isperete toplom vodom. Dosta žena ima nedoumica u vezi sad izgledom intimne regije.

 Istina je da to ginekologu nije važno i ne utiče na pregled. 

Neke dame vole da se pre pregleda depiliraju, dok drugima to nije važno. U svakom slučaju estetki deo za sam pregled nije važan. 

Ginekolozi će vam savetovati da barem 24 časa pre zakazanog pregleda izbegavate seksualne odnose i ne stavljate nikakve vaginalete ili kreme u vaginu. 

Što se tiče mokrenja, najbolje je da neposredno pre pregleda ispraznite bešiku kako ne bi došlo do bilo kakve nelagodnosti prilikom pregleda. 

Kako izgleda ginekološki pregled?

Iako se mnoge dame plaše ginekološkog pregleda, on je zapravo veoma jednostavan, bezbolan i kratko traje. 

Celokupan pregled traje oko pola sata. Ginekološki pregled počinje tako što ćete morati da skinete odeću iza paravana i po potrebi obući posebnu papirnu spavaćicu. Sam pregled počinje razgovorom sa ginekologom gde on uzima od pacijenta anamnezu i razgovara sa njim o simptomima i razlogu posete. 

Nakon toga sledi vizuelni pregled i palpacija spoljašnjih genitalija.

Bimanuelnim pregledom vrši se palpacija materice i jajnika. 

Uz pomoć posebnog alata koji se naziva spekulum ginekolog širi ulaz u vaginu kako bi mogao bolje da pogleda unutrašnjost vagine, grlić materice i izvrši potrebne briseve. Na redovnom ginekološkom pregledu radi se vaginalni bris kojim se utvrđuje čistoća vagine i moguće prisustvo bakterija, kolposkopski pregled i PAPA test. 

Ovo su standardni ginekološki testovi koji se rade prilikom kompletnog ginekološkog pregleda. 

Ukoliko ginekolog prilikom kolposkopskog pregleda uoči sumnjive promene na grliću materice može prepourčiti pacijentu i rađenje biopsije.  Za uzimanje tkiva za biopsiju najčešće se čekaju rezultati PAPA testa. 

Pregled ginekologa uključuje i ultrazvučni pregled male karlice kako bi se detaljno pregledali i reproduktivni organi unutar male karlice. 

Kolposkopija

Kolposkopija uz PAPA test je najpouzdaniji način za otkrivanje promena na grliću materice kao i posmatranje i određivanje stepena ozbiljnosti promene. 

Kolposkopski nalaz radi se uz pomoć posebnog aparata koji ima svoje osvetljenje i mogućnost uveličavanja promena koje se golim okom ne mogu videti.  Danas se sve češće radi takozvana digitalna kolposkopija, odnosno na digitalnom snimku dobijaju se fotografije svih faza kolposkopskog pregleda koje služe za praćenje promena na grliću materice. 

PAPA test

PAPA test je najbolje raditi tokom kolposkopije. 

Ovo je zapravo citološki bris promene na grliću materice kojim se utvrđuje stepen atipičnosti, odnosno kojim se mogu utvrditi  prekancerogene i kancerogene promene.  Cilj kolposkopskog pregleda i PAPA testa jeste rano otkrivanje premalignih stanja na grliću materice kako bi se delovalo preventivno i sprečio dalji razvoj bolesti i pojava kancera. 

Ukoliko ova dva testa pokažu rizik od nastanka kancera radi se biopsija grlića materica. 

Preporučuje se da se PAPA test radi sredinom ciklusa kako bi dao najpreciznije rezultate. 

Uzima se razmaz sa grlića koji kasnije pod mikroskopom analizira citolog.  Ukoliko nalaz pokaže da je rezultat u okviru treće, četvrte ili pete grupe radi se i biopsija grlića materice te i dalje analize za otkrivanje kancerogenih ćelija.  Ranice na grliću materice su najčešća pojava i uglavnom su uzrokovane hormonskim poremećajima. 

One su u većini slučajeva bezopasne i dobroćudne, ali se moraju pratiti kako ne bi prešle u kancerogene. 

HPV virus je jedan od najčešćih uzročnika raka grlića materice. 

Humani Papiloma virus spada u polno prenosive bolesti i ukoliko se ne leči može dovesti do ozbiljnih posledica i stvaranja ozbiljnih ranica na grliću materice. 

Ginekološki ultrazvuk

Ultrazvuk male karlice je deo kompletnog ginekološkog pregleda svake ozbiljne ginekološke ordinacije, pa tako i u Poliklinici Dr. Rončević. 

Ultrazvuk male karlice može se raditi abdominalno ili transvaginalno. Kod trudnica i devica uglavnom se radi ultrazvuk preko abdomena i tada je obično potrebno da bešika bude puna, ok za transvaginalni ultrazvuk to nije potrebno. 

Po potrebi može da se uradi i color dopler kao i posebni specijalistički ultrazvuk u 3D ili 4D dimenziji. 

Ultrazvukom se mogu videti i izmeriti sve strukture ginekoloških organa i male karlice.  U zavisnosti od stanja i simptoma pacijentkinje ginekolog se odlučuje za vrstu ultrazvuka koji je potrebno uraditi.  Ultrazvuk se koristi i za praćenje razvoja trudnoće, kao i metoda za otkrivanje cisti, mioma i tumora na jajnicima i u materici. 

Nakon kompletnog ginekološkog pregleda koji uključuje gore navedene analize i metode za dijagnostiku, ginekolog vam može pregledati grudi i naložiti mamografiju ili ultrazvuk dojki ukoliko je to potrebno. 

Mamografija se preporučuje ženama starijim od 45 godina u okviru godišnjih kontrolnih ginekoloških pregleda, dok se mlađim damama preporučuje ultrazvuk dojki. 

Rak grlića materice i rak dojki su najopasnije bolesti žena širom sveta i nažalost sve su češća pojava.  Ipak, ukoliko se na vreme otkriju stopa izlečivosti je velika. 

Ginekološke procedure dostupne u poliklinici Dr Rončević:

 • Dijagnostika i lečenje perimenopauznih i menopauznih problema,
 • Ekstrakcija i aplikacija spirale i druga kontrcepcija,
 • Dijagnostika i uputstva kod infertiliteta/steriliteta, 
 • sindroma policističnih janika,
 • Folikulometrija,
 • Endokrini poremećaji u ginekologiji,
 • Problemi sa habitualnim pobačajima i sl.
 • Dijagnostika i lečenje ginekoloških upala
 • Kondilomi ili polne bradavice, Chlamidia trichomatis, Mycoplasma hominis, Uraplasma urealytica, Cervikalni bakteriološki bris, Vaginalni bakteriološki bris, Candida, Moluscum.
 • Uklanjanje kondiloma kod žena i muškaraca radiotalasom odnosno laserom.
 • Biopsija grlića materice i frakcionirana kiretaža,
 • Uklanjanje polipa, konizacija, korekcija promena i rascepa grlića radiotalasom laserom….
 • Punkcija kolekcije Bartolinijeve žlezde i cista..
 • ostalo…

Poliklinika Dr. Rončević u svom stručnom kadru ima i veoma dobre ginekologe kod kojih možete zakazati svoj ginekološki pregled još danas. 

Ne igrajte se sa svojim zdravljem već pozovite broj telefona: +381 63 384 940 i zakažite svoj pregled ginekologa.


Potpuni skrining zdravlja

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED