NefrologijaPregled Nefrologa

Dobrodošli u Polikliniku Dr. Rončević, gde je naša misija da pružimo vrhunsku medicinsku negu i podršku našim pacijentima. Jedna od naših ključnih usluga je „Pregled Nefrologa„. Ovaj pregled je od suštinskog značaja za održavanje zdravlja bubrega i urinarnog sistema.

Naš iskusni lekar specijalista nefrolog će sprovesti sveobuhvatan pregled, uključujući razgovor o vašoj medicinskoj istoriji, fizički pregled i, ako je potrebno, dodatne testove. Naš tim je posvećen pružanju personalizovane nege, uzimajući u obzir jedinstvene potrebe svakog pacijenta.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili briga o svom urološkom zdravlju, ili želite da zakažete „Pregled Nefrologa“, molimo vas da nas kontaktirate u Poliklinici Dr. Rončević.

Koji su to simptomi kad se treba javiti na pregled nefrologu?

  • Često ili bolno mokrenje
  • Krv u mokraći (hematurija)
  • Značajan pad u količini mokraće
  • Otok u nogama, gležnjevima ili rukama (edem)
  • Visok krvni pritisak koji je teško kontrolisati
  • Hronična slabost ili umor
  • Gubitak apetita ili neobjašnjiv gubitak težine
  • Nesanica ili druge promene u spavanju
  • Mučnina ili povraćanje koje traje duže od nekoliko dana
  • Bol u leđima ili boku koji ne prolazi

Najčešće bolesti koje dovode bolesnika nefrologu su:

Bolesti bubrega i mokraćnog sistema su najčešće upalne prirode izazvane bakterijama, virusima ili gljivicama (upala mokraćne bešike – cistitis, imunološka i neimunološka upala bubrega – glomerulonefritis, pijelonefitis).

– Bubrežni pesak i kamenci;

Šta je Giht

Giht je artritično stanje koje nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakuplaju u zglobovima. Najčešće pogađa veliki zglob nožnog palca, ali takođe može zahvatiti i druge zglobove. Češći je kod muškaraca starijih od 40. Godina i žena u menopauzi.

Ciste na bubrezima

Ciste na bubrezima su čest ultrazvučni nalaz. Kod većine pacijenata to je slučajni nalaz ultrazvučne pretrage abdomena i ne predstavlja nikakav klinički problem te zahtijeva samo redovne godišnje kontrole.

Nasledna bolest – policistični bubreg. Za razliku od obične ciste bubrega predstvlja klinički problem zbog mogućih komplikacija. Pacijenti s policističnim bubrezima često se žale na bol u slabinama, osjećaj umora, malaksalosti i probleme s mokrenjem. Lek na žalost ne postoji, a lečenje je usmereno na ublažavanje simptoma i sprečavanje nastanka ozbiljnih komplikacija (bubrežna insuficijencija, hipertenzija, karcinom bubrega).

Renalna hipertenzija bubrega

Renalna (bubrežna) hipertenzija je vrsta sekundarne hipertenzije izazvana bolestima bubrega. Glavni uzrok je suženje (stenoza) arterije koja dovodi krv u bubreg (renalna arterija).

Na renalnu hipertenziju obično sumnjamo kada je krvni pritisak povišen kod mlađih osoba ili se radi o novonastaloj hipertenziji kod starijih. Svrha dijagnostičkih pretraga(ultrazvuk bubrega, color doppler bubrežne arterije) je da utvrdi da li postoji smanjeni protok kroz bubrege i suženje burežne arterije koje bi mogli biti uzrok hipertenzije.

Šta je nefroza

Nefroza je kliničko stanje bubrega koje se manifestuje proteinurijom (povišena nivo proteina u urinu), hipoproteinemija (snižene vrednosti proteina u krvi), hipoalbuminemija (snižena vrednost albumina u krvi), edemi i povišene vrednosti holesterola i triglicerida u krvi.

Bolest najčešće pogađa djecu i odrasle osobe od 18 do 30 godina života. Oštećenja bubrežnih glomerula, koja dovode do nefroze, nastaju kao posledica upala glomerula, intoksikacije određenim lekovima, tumora ili povišenog pritiska u venama.

Hronična bubrežna insuficijencija

Hronična bubrežna insuficijencija je zadnji stadijum bubrežnih bolesti kada dolazi do nepovratnog oštećenja bubrežnog tkiva što uzrokuje hroničnu nesposobnost uklanjanja otpadnih materija bubrežnim putem.

Do hronične bubrežne insuficiijencije najčešće dovode: učestale imunološke i neimunološke upale bubrega (glomerulonefritisi,
pijelonefritis), trovanja živom, hronične infekcije urotrakta, urođene anomalije bubrega, itd.

Karcinom organa mokraćnog sistema

Karcinom organa mokraćnog sistema možemo na vrijeme otkriti redovnim ultrazvučnim pregledima, kao i posetama lekara u slučaju bolova u slabinama, trbuhu i donjem dijelu kičme, učestalog mokrenja, a posebno pojave krvi u mokraći, tamnije boje urina ili bilo kakvih smetnji kod mokrenja.

Vrlo je važno redovno obavljati sistematske preglede kako bi se mnoge bolesti a naročito nefrološke otkrile u što ranijoj fazi, a što doprinosi boljim rezultatima lečenja, nerijetko i potpunom izlečenju.

Potpuni skrining zdravlja

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED