NefrologijaPregled Nefrologa

U okviru nefrologije leči se veliki broj zdravstvenih problema vezanih za bubrege i mokraćni sitstem i prostatu, a najčešći razlozi posjeta nefrologu su problemi sa mokrenjem, koji mogu biti različiti:

  • Bol pri mokrenju /peckanje
  • sporo ili slabo mokrenje ili nesposobnost mokrenja
  • često mokrenje, nevoljno nekontrolisano mokrenje

Najčešće bolesti koje dovode bolesnika nefrologu su:

Bolesti bubrega i mokraćnog sistema su najčešće upalne prirode izazvane bakterijama, virusima ili gljivicama (upala mokraćne bešike – cistitis, imunološka i neimunološka upala bubrega – glomerulonefritis, pijelonefitis).

– Bubrežni pesak i kamenci;

Šta je Giht

Giht je artritično stanje koje nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakuplaju u zglobovima. Najčešće pogađa veliki zglob nožnog palca, ali takođe može zahvatiti i druge zglobove. Češći je kod muškaraca starijih od 40. Godina i žena u menopauzi.

Ciste na bubrezima

Ciste na bubrezima su čest ultrazvučni nalaz. Kod većine pacijenata to je slučajni nalaz ultrazvučne pretrage abdomena i ne predstavlja nikakav klinički problem te zahtijeva samo redovne godišnje kontrole.

Nasledna bolest – policistični bubreg. Za razliku od obične ciste bubrega predstvlja klinički problem zbog mogućih komplikacija. Pacijenti s policističnim bubrezima često se žale na bol u slabinama, osjećaj umora, malaksalosti i probleme s mokrenjem. Lek na žalost ne postoji, a lečenje je usmereno na ublažavanje simptoma i sprečavanje nastanka ozbiljnih komplikacija (bubrežna insuficijencija, hipertenzija, karcinom bubrega).

Renalna hipertenzija bubrega

Renalna (bubrežna) hipertenzija je vrsta sekundarne hipertenzije izazvana bolestima bubrega. Glavni uzrok je suženje (stenoza) arterije koja dovodi krv u bubreg (renalna arterija).

Na renalnu hipertenziju obično sumnjamo kada je krvni pritisak povišen kod mlađih osoba ili se radi o novonastaloj hipertenziji kod starijih. Svrha dijagnostičkih pretraga(ultrazvuk bubrega, color doppler bubrežne arterije) je da utvrdi da li postoji smanjeni protok kroz bubrege i suženje burežne arterije koje bi mogli biti uzrok hipertenzije.

Šta je nefroza

Nefroza je kliničko stanje bubrega koje se manifestuje proteinurijom (povišena nivo proteina u urinu), hipoproteinemija (snižene vrednosti proteina u krvi), hipoalbuminemija (snižena vrednost albumina u krvi), edemi i povišene vrednosti holesterola i triglicerida u krvi.

Bolest najčešće pogađa djecu i odrasle osobe od 18 do 30 godina života. Oštećenja bubrežnih glomerula, koja dovode do nefroze, nastaju kao posledica upala glomerula, intoksikacije određenim lekovima, tumora ili povišenog pritiska u venama.

Hronična bubrežna insuficijencija

Hronična bubrežna insuficijencija je zadnji stadijum bubrežnih bolesti kada dolazi do nepovratnog oštećenja bubrežnog tkiva što uzrokuje hroničnu nesposobnost uklanjanja otpadnih materija bubrežnim putem.

Do hronične bubrežne insuficiijencije najčešće dovode: učestale imunološke i neimunološke upale bubrega (glomerulonefritisi,
pijelonefritis), trovanja živom, hronične infekcije urotrakta, urođene anomalije bubrega, itd.

Karcinom organa mokraćnog sistema

Karcinom organa mokraćnog sistema možemo na vrijeme otkriti redovnim ultrazvučnim pregledima, kao i posetama lekara u slučaju bolova u slabinama, trbuhu i donjem dijelu kičme, učestalog mokrenja, a posebno pojave krvi u mokraći, tamnije boje urina ili bilo kakvih smetnji kod mokrenja.

Vrlo je važno redovno obavljati sistematske preglede kako bi se mnoge bolesti a naročito nefrološke otkrile u što ranijoj fazi, a što doprinosi boljim rezultatima lečenja, nerijetko i potpunom izlečenju.

Nefrologija 1
Nefrologija 2
11. aprila 2019.DR. Roncevic

Dostupnost ginekoloških organa i efiksane dijagnostičke metode sa jedne strane, a oskudna simptomatologija većine ginekoloških bolesti učinili su da preventivni ginekološki pregledi budu neizostavni deo života svake žene.

Nefrologija 3
11. aprila 2019.DR. Roncevic

Bolesti srca i krvnih sudova su najčešći uzrok oboljenvanja i smrti saveremnog čoveka. Možemo slobodno reći da su ovo bolesti modernog doba koje idu sa načinom života, stersom, fizičkom neaktivnsošću, pušenjem, nepravilnom ishranom, ali takođe tu je i sam nasledni faktor koji ne može biti zanemaren.

Nefrologija 4
11. aprila 2019.DR. Roncevic

Podjednako važna i precizna, nešto invanzivnija dijagnostička procedura jeste endoskopija – odnosno endoskopski pregled gornjeg i donjeg gastrointestinalnog trakta . Ova metoda podrazumevamo upotrebu sitne kamere koja se nalazi na vrhu duge i fleksibilne cevi kojom se u zavisnosti od potrebe vrši pregled želudca i dudenuma/dvanestoplačanog creva/ ili se vrši pregled celokupnog kolona odnosno debelog […]

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Copyright Poliklinika Rončević 2003-2019