Ultrazvuk prostate – neophodna prevencija kod muškaraca

29. juna 2019. by DR. Roncevic
ultrazvuk-prostate.jpg

Šta je prostata?

Prostata je žlezda koja se nalazi ispod bešike i obavija mokraćni kanal. Sastoji se od 30% glatkog mišićnog tkiva i 70% od žlezdanog tkiva.

Uloga prostate?

Uloga prostate je da sintetiše semenu tečnost u kojoj žive i hrane se spermatozoidi. Semena tečnost je jedini način da spermatozoidi opstanu kada izađu iz testisa i da budu u stanju da oplode jajnu ćeliju kada za to dođe vreme.

Prostata je organ podložan upali (prostatitis), benignom uvećanju (benigna prostatična hiperplazija) i razvoju adeno karcinoma.

Karcinom prostate

Karcinom prostate je veoma česta bolest, smatra sa da je svaki drugi muškarac koji ima iznad 70 godina sa ovom vrstom karcinoma. Karcinom prostate nastaje u žlezdanom tkivu i veoma sporo raste.

Da bi se ove bolesti dijagnostikovale pre nego što se stvore komplikacije, odnsno u ranom stadijumu razvoja, potrebno je da muškarci iznad 45. godine života jednom godišnje urade preventivni ultrazvučni pregled prostate.

Simptomi koji pozivaju na ultrazvuk prostate

Za bolesti prostate je karakteristično da stvaraju probleme sa mokrenjem i zadržavanjem mokraće. Među najčešćim simptomima upale prostate su učestalo mokrenje, visoka telesna temperatura, teškoće pri mokrenju, kao i bolovi i pečenje pri mokrenju.

Upala prostate može da se desi svim polno zrelim muškarcima, bez obzira na godine jer su izazivači pojedini mikrobi.

Benigno uvećanje prostate se dešava obično nakon pedesete godine života i stvara neprijatne tegobe u vidu nepotpunog pražnjenja bešike, isprekidanog mokrenja, noćnog i učestalog mokrenja.

Karcinom prostate u početnim stadijumima ne daje nikakve simptpme te je akcenat na preventivnim ultrazvučnim pregledima prostate.

U kasnijim fazama razvoja simptomi su isti kao i kod benignog uvećanja prostate, uz pojavu anemije, gubitka telesne težine i u nekim slučajevima pojave bola u kostima.

Ultrazvukom prostate se jasno utvrđuje koje je oboljenje prisutno kod pacijenta.

Kako izgleda ultrazvuk prostate?

Ultrazvučni pregled prostate može da se obavi na dva načina.

Prvi se obavlja transabdominalnom sondom, pri čemu pacijent leži na leđima, a pregled se vrši preko donjeg dela stomaka.

Ultrazvuk prostate

Drugi način je sa tankom transrektalnom sondom kojom se ulazi nekoliko centimetara u završni deo
debelog creva i prislanja se direktno na prostatu. Ovaj drugi vid ultrazvučnog pregleda prostate pruža izuzetno dobar prikaz cele prostate, svih promena prisutnih na njoj, mokraćnoj cevi i bešici.

Ultrazvučni pregled u oba slučaja nije bolan. Pacijentima je neprijatan ultrazvučni pregled
prostate transrektalnom sondom, pa ga neki izbegavaju, ali u potpunosti neopravdano.

Priprema za ultrazvučni pregled

Dan pre ultrazvuka prostate treba obaviti pripremu koja se ogleda u izmenjenom režimu ishrane.
Pacijenti treba da izostave iz ishrane mleko i mlečne proizvode, jaja, slatkiše i jaku hranu.

Za doručak i večeru se preporučuje dvopek sa čajem, a za ručak lagana supica sa kuvanim mesom,
dvopek i bistri sok od jabuke. Pre svakog obroka potrebno je piti lek Espumisan. Neposredno pre pregleda treba popiti oko litar vode kako bi mokraćna bešika bila puna i omogućila dobar prikaz prostate.

Napravite pravi izbor na vreme

Prepoznavanje bolesti prostate u velikoj meri zavisi od kvaliteta i starosti ultrazvučnog aparata, kao i od iskustva lekara koji vrši pregled.

Poliklinika Dr Rončević okuplja veliki broj vrsnih lekara specijalista, koji sa velikim uspehom i leče pacijente već četrnaest godina. Moderna dijagnostička oprema omogućava precizno i sigurno postavljanje dijagnoza, što je ključno za uspešno lečenje.

Osnivač poliklinike je Dr Branko Rončević, subspecijalista kliničkog ultrazvuka sa dvadesetogodišnjim iskustvom.

Ultrazvuk prostate u poliklinici Dr Rončević je za pacijente iskustvo koje protiče bez stresa i neprijatnosti zahvaljujući visokom priofesionalizmu zaposlenih i prijatnoj atmosferi.

Pozovite nas i zakažite pregled +381 63 384 940

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED