PREGLED ONKOLOGA


Onkološki pregled

Pregled onkologa obuhvata niz koraka koji su usmereni na dijagnostikovanje i lečenje raka. Evo šta obično možete očekivati:

  • Medicinska istorija: Onkolog će prvo žele da razume vašu medicinsku istoriju. To uključuje sve prethodne bolesti, tretmane koje ste imali, kao i istoriju raka u vašoj porodici.
  • Fizički pregled: Onkolog će obaviti fizički pregled kako bi proverio bilo kakve abnormalnosti. Ovo može uključivati pregled kože, slušanje vaših pluća, proveru vaših limfnih čvorova i druge relevantne preglede.
  • Dijagnostički testovi: Ako onkolog sumnja na rak, može naručiti niz dijagnostičkih testova. To može uključivati krvne testove, biopsije, rendgenske snimke, CT skeniranje, MRI, PET skeniranje, ili druge testove.
  • Plan lečenja: Ako je dijagnoza raka potvrđena, onkolog će razviti plan lečenja. Ovo može uključivati hirurgiju, hemoterapiju, radioterapiju, imunoterapiju, ciljanu terapiju, hormonsku terapiju, ili kombinaciju ovih. Onkolog će razgovarati sa vama o svim mogućim opcijama lečenja, njihovim prednostima i nedostacima, kao i o mogućim nuspojavama.
  • Praćenje: Nakon započinjanja lečenja, onkolog će redovno pratiti vaš napredak. To će uključivati redovne preglede i testove kako bi se proverilo da li je lečenje efikasno i da li treba prilagoditi plan lečenja.

U poliklinici Dr Rončević možete obaviti :

PREVENCIJA RAKA

UZROČNICI RAKA

Rak nije bolest koja ima jednog poznatog uzročnika, već kompleksno oboljenje čiji su uzročnici nepoznati. Poznati su samo faktori rizika koji doprinose njegovom nastanku, kao što su napr. neki hormoni, poremećaji imunog (odbrambenog) sistema organizma, genetski uzroci (nasledne mutacije gena), ali su najvažniji oni koji proizilaze iz nezdrave životne sredine i stila života.

OPŠTI FAKTORI RIZIKA

– Lična ili porodična istorija određene vrste raka ili sa rakom povezanih organa.
– Ishrana bogata holesterolom i mastima životinjskog porekla, kao i crveno meso.
– Ishrana siromašna vlaknima, svežim voćem i povrćem.
– Neaktivan stil života, uz nedostatak fizičkih aktivnosti.
– Preterana gojaznost (bolest današnjice).
– Pušenje.
– Prekomerna upotreba alkohola.
– Preterana izloženost ultravioletnim zracima (sunčanje bez zaštitnih preparata), posebno za one koji imaju beli ten i vrlo osetljivu kožu.
– Dugotrajni stres.
– Život u industrijalizovanoj sredini.
– Određeni virusi i bakterije mogu biti potpomažući uzročnici za određene vrste raka.

OPŠTI UPOZORAVAJUĆI ZNACI

– Otvrdlina ili čvor koji je prisutan u nekom delu tela.
– Osetne promene u radu sistema organa za varenje ili mokraćno-polnog sistema, koje nastaju bez nekog vidnog razloga i traju duže od desetak dana.
– Trajne smetnje prilikom gutanja i varenja hrane.
– Rana koja ne zarasta.
– Neobični iscedak ili krvarenje.
– Promena oblika i boje bradavica i mladeža na koži.
– Uporan kašalj, promena karaktera kašlja i dugotrajna promuklost.

OPŠTI FAKTORI PREVENCIJE OD RAKA

– Fizička aktivnost
– Pravilna ishrana (jedite više svežeg voća i povrća, posebno onog koje je bogato vitaminima A i C; koristite hranu sa više biljnih vlakana, a smanjite upotrebu biljnih i životinjskih masti; smanjite upotrebu dimljene, i nitratima (šalitrom) konzervisane hrane; izbegavajte upotrebu alkohola; prilikom konzumiranja hrane i pića budite umereni) .

OPŠTI VODIČ ZA PREVENCIJU RAKA

Usvajanjem zdravog (pojedini lekari upotrebljavaju reč ispravnog) načina života i zdravog (ispravnog) odnosa prema zdravlju možete poboljšati opšti status zdravlja i sprečiti nastanak raka.

ZDRAV (ISPRAVAN) NAČIN ŽIVOTA

– Nemojte pušiti. Ako pušite, ostavite pušenje. Ako ne možete da ostavite pušenje, onda nemojte pušiti u prisustvu dece i drugih nepušača.
-Trudite se da ne budete gojazni.
– Radite fizičke vežbe svaki dan uz dobro raspoloženje.
– Povećajte dnevni unos različitih vrsta voća i povrća. Jedite najmanje 5 puta.
– Smanjite konzumiranje hrane sa puno životinjskih masti (pojedini lekari smatraju da se ova konstatacija odnosi i na masti biljnog porekla).
– Alkohol, bilo da se radi o vinu, pivu ili žestokom piću, pijte umereno.
– Izbegavajte neumereno izlaganju sunčevim zracima. Ovo posebno važi za decu i tinejdžere.
– Sriktno se pridržavajte medicinskih instrukcija i pravila u cilju spračavanja izlaganju supstancama za koje se pouzdano zna da izazivaju rak.

ZDRAV (ISPRAVAN) ODNOS PREMA SVOM ZDRAVLJU

– Posle 25-te godine života, žene treba da učestvuju u programima ranog otkrivanja raka materice.
– Posle 50-te godine života, žene treba da učestvuju u programima ranog otkrivanja raka dojke.
– Posle 50-te godine života, i muškarci i žene treba da učestvuju u programima ranog otkrivanja raka debelog creva i raka rektuma.
– Učestvujte u programima vakcinacije protiv hepatitisa B da sprečite nastanak raka jetre.

Pregled Onkologa zakazivanje

Ukoliko imate neki od ovih simptoma bilo bi poželjno da ne gubite vreme i dozvolite širenje bolesti. Sve bolesti se leče kad se na vreme otkriju. Pregled onkologa možete zakazati na 063 384 940

Potpuni skrining zdravlja

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED