Ultrazvuk abdomena otkriva na stotine bolesti

7. septembra 2019. by DR. Roncevic
ultrazvuk-abdomena-roncevic.jpg

Dijagnostika bolesti abdomena počinje upravo ultrazvukom abdomena.

Organi koji se detaljno pregledaju su: jetra, žučna kesa, žučni kanali, slezina, pankreas, trbušna šupljina, limfne žlezde, krvni sudovi abdomena, mokraćna bešika i mokraćni kanali, prostata, bubrezi i nadbubrežna žlezda.

Može se reći da ultrazvuk abdomena predstavlja zlatni standard u dijagnostici jer se najveći broj bolesti organa abdomena može otkriti ovom metodom već u prvoj fazi. Ultrazvučni aparat omogućava detaljan prikaz organa tako što se koristi priroda ultrazvučnih talasa visokih frekvencija, koji se odbijaju od organa i tkiva u stomaku i tako kreiraju njihovu sliku na ekranu.

Ultrazvukom se može sagledati oblik, veličina, pokretljivost, prokrvljenost i sve promene u tkivu organa. Tako dobijamo mnoštvo informacija o funkcionisanju organi i možemo da postavimo dijagnozu ili izrazimo sumnju u pojavu oboljenja za koja je potrebna dodatna dijagnostika.

Ultrazvuk abdomena je jedna od najčešće korišćenih dijagnostičkih metoda uopšte.

Ultrazvuk nije od velike koristi za dijagnostiku kod želuca, tankog i debelog creva jer sadrže tečnosti i gasove, pa se za njihov pregled koriste gastroskopija i kolonoskopija.

Pročitaj još: Kad je vreme za ultrazvuk žučne kese

Kada je potreban ultrazvuk abdomena?

Svaki bol u predelu stomaka treba da osobu odvede na lekarski pregled. Pored bola, hitnu
dijagnostiku zahtevaju i simptomi poput: mučnine, probadanja u stomaku, dugotrajnog povraćanja, osećaja težine u stomaku, otečen stomak, neobična febrilna stanja i neobjašnjivo mršavljenja.

Kod ovih simptoma ultrazvučni pregled nikako ne treba odlagati ili prihvatati dugo čekanje na zakazani pregled. Pored toga, posebnu pažnju zahtevaju i simptomi poput: opstipacije, osećaj težine nakon obroka, gorušica, loš zadah, suva usta, podrigivanje, bledilo, iscrpljenost, hronični umor i gubitak apetita.

Najčešće se do ultrazvučnog pregleda dolazi po nalogu lekara opšte prakse ili specijaliste medicine kod ispitivanja sumnji na različite bolesti i stanja.

Svaka osoba treba da prati promene u svom organizmu i posluša svoj subjektivan osećaj za tegobe i promene, koji treba da je blagovremeno upute na ultrazvučni pregled abdomena.

Ultrazvukom abdomena možemo da uočimo različite promene na organima kao što su ciste,
lezije, hemangiomi i tumori, kao i pojavu kamenaca u žučnoj kesi, bubrezima i mokraćnoj bešici.

Posmatranjem jetre imamo mogućnost da u ranom stadijumu pronađemo znake masne jetre i
ciroze, zatim njeno uvećanje, povrede, tumore, metastaze i probleme sa krvnim sudovima.

Upale žučne kese i pojave kamenaca su jedan od najčešćih razloga zbog kojih pacijenti dolaze naultrazvuk abdomena.

Vrlo je bitno da na ultrazvučnom pregledu blagovremeno utvrdimo eventualno prisustvo svih promena na pankreasu, naročito onih malignih.

Ultrazvukom bubrega sa kolor doplerom možemo da otkrijemo pojavu kalkuloza, cisti, promene na medularnim piramidama, fibroze, bubrežni zastoj, hidronefrozu, lezije i brojna druga patološka stanja.

Opcija kolor dopler na ultrazvučnom aparatu nam omogućava da pratimo protok krvi kroz krvne sudove i uočimo probleme u vidu suženja, proširenja i plakova na krvnim sudovima, koji mogu da dovedu do vrlo teških stanja.

Ultrazvuk abdomena je iscrpan pregled kojim je moguće utvrditi na stotine oboljenja.

Procedura ultrazvučnog pregleda abdomena

Ultrazvučni pregled je vrlo jednostavna i za pacijente komforna metoda, za koji nisu potrebni anestetici. Pregled je bezbolan i u potpunosti bezbedan. Može se ponavljati neograničen broj puta.

Tokom ultrazvučnog pregleda abdomena pacijent leži na leđima i po potrebi se okreće na levi ili desni bok, dok lekar sondom prelazi preko kože na kojoj je nanet gel. Pregled traje do pola sata sa pisanjem lekarskog izveštaja.

Priprema za ultrazvuk

Pacijent ne treba da jede nekoliko sati pre pregleda, a poslednji obrok treba da bude lagan u vidu dvopeka i čaja. U prethodnim danima treba izbegavati hranu koja nadima, kao što je slučaj sa graškom, pasuljem, kupusom, boranijom i sočivom.

Pred sam pregled treba popiti nekoliko časa vode kako bi bešika bila puna i mogla da se adekvatno pregleda. Ukoliko se radi o nekom hitnom stanju, ultrazvučni pregled se obavlja bez pripreme.

Ultrazvuk Abdomena Cena

Ultrazvuk abdomena cena 2000 din. Kao što vidite naša poliklinika želi da izadje u susret široj populaciji kako bi mogli da izvrše kvalitetan ultrazvučni pregled abdomena po veoma povoljnim cenama.

Zakažite pregled

Poliklinika Dr Rončević vam omogućava da na vreme otkrijete oboljenja abdomena i započnete lečenje. Uslugu ultrazvučnog pregleda abdomena na vrhunskim aparatima sprovode iskusni lekari specijalisti, predvođeni dr Brankom Rončevićem, subspecijalistom kliničkog ultrazvuka.

Za više informacija pozovite telefon: +381 63 384 940.

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED