Reumatoidni artritis šta je

6. maja 2022. by DR. Roncevic
reumatoidni-artritis.jpg

Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko oboljenje koje ne utiče samo na zglobove, već i na druge organe.

Često reumetoidni artritis može prouzrokovati štetu i na drugim organima kao što su koža, srce, pluća, vene i oči.  Ovo oboljenje spada u autoimune poremećaje.

Autoimuni poremećaji dovode do toga da vaše telo prepoznaje sopstvena tkiva i ćelije  kao neprijatelje.  Tada imuni sistem napada sopstvene ćelije i uništava ih.

Za razliku od nekih drugih reumatskih oboljenja, reumatoidni artritis utiče na sluznicu zglobova stvarajući bolne otoke.  Ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme može dovesti do erozije kostiju i deformiteta zglobova.

Bolest je progresivna i uglavnom napada više zglobova odjednom.

Uglavnom su to zglobovi ruku i zglobovi u kolenima. Sluznica postaje upaljena o time uzrokuje oštećenje zglobnog tkiva.  Oštećenje tkiva kasnije dovodi do hroničnih bolova, gubitka ravnoteže i deformiteta.

Bol u kolenu

Osim zglobova ruku i kolena, reumatoidni artritis može uticati i na druge zglobne sisteme u telu, ali i na srce, pluća i oči.

Kad se javlja reumatoidni artritis?

Neki posebni uzroci nastanka reumatoidnog oboljenja nisu definisani.

Bolest se javlja kada imuni sistem pacijenta prepoznaje sopstvene zdrave ćelije kao neprijatelje i napada ih.

Postoje neki faktori rizika koji su specifični za osobe obolele od ove bolesti. 

To su:

  • Godine. Iako ne postoji pravilo kada se reumatoidni artritis javlja, stručnjaci su saglasni da se rizik za nastanak bolesti povećava sa godinama.
  • Genetika. Osobe rođene sa specifičnim genima poznatim kao humani leukocitni antigen HLA, mogu pogoršati stanje artritisa. Takođe, ukoliko ove osobe puše ili su gojazne riki od nastanka bolesti se povećava.
  • Istorija rađanja. Žene koje nisu rađale pod povećanim su stepenom rizika od nastanka bolesti.
  • Pol. Dokazano je da su novi oblici RA dva do tri puta učestaliji kod osoba ženskog nego kod osoba muškog pola.
  • Pušenje. Najnovija istraživanja pokazala su da su pušači pod većim rizikom od nastanka bolesti, ali i od pogoršanja stanja kod osoba kojima je već dijagnostifikovana ova bolest zglobova.
  • Gojaznost. Gojaznost može povećati rizik od razvoja reumatoidnog artritisa. Istraživanja sprovedena na ovu temu dokazala su i da rizik od nastanka bolesti raste sa povećanjem gojaznosti. Odnosno što je osoba gojaznija rizik je veći.
  • Pušenje u trudnoći. Prema mišljenju  lekara specijalizovanih u oblasti reumatologije, rizik od nastanka RA kod odraslih osoba je dva puta veći ukoliko su majke pušile u trudnoći. Takođe je primećeno da su deca iz socijalno ugroženih sredina sklonija nastanku bolesti u odraslom dobu.

Reumatoidni artritis simptomi

Treba imati u vidu da je bolest jako kompleksna te je ponekad teško doći do dijagnoze.  Iskusni reumatolozi mogu otkriti da je reč o ovom oboljenju po samo nekoliko simptoma.

Poliklinika Dr. Rončević u svom timu ima i veoma iskusne rematologe koji uspešno leče reumatoidni artritis kod svojih pacijenata godinama unazad.

Ukoliko sumnjate na postojanje ovog oboljenja ili imate neki od simtpoma bolesti obavezno zakažite pregled reumatologa na broj telefona: +381 63 384 940.

Simptomi koji se najčešće javljaju kod pacijenata sa RA su:

  • otečenost, osetljivost i toplota u zglobovima
  • gubitak apetita, umor i groznica
  • ukočenost u zglobovima najčešće se javlja ujutru i nakon neaktivnosti

Rani reumatoidni artritis najčešće se manifestuje na manjim zglobovima prstiju šake ili prstiju na stopalima.

Međutim, kako bolest napreduje ona se može proširiti i na ostale zglobove u telu kao što su kolena, kukovi, ramena i druge.

Preko 40 % osoba sa reumatoidnim artritisom oseća simptome i na drugim organima.

Najčešće su to:

  • pluća,
  • bubrezi
  • srce
  • oči,
  • koža,
  • vene

Znaci i simptomi reumatoidnog artritisa mogu varirati po težini, pa čak nestati pa se ponovo vratiti.  Takozvani napadi, smenjuju se sa periodima relativne remisije – kada otok i bol nestaju.

Vremenom, reumatoidni artritis može izazvati deformaciju zglobova i propadanje kostiju.

Kako otkriti reumatoidni artritis?

Ukoliko sumnjate na postojanje bolesti, najbolje je da se što pre obratite reumatologu.

On će na osnovu uzete anamneze, razgovora sa vama o simptomima i znakovima, ali i određenih testova dijagnostifikovati oboljenje.

Potrebno je da zakažete pregled kod reumatologa nakon čega će on odrediti da li je potrebno da uradite laboratorijske analize, RTG snimak, ultrazvuk zglobova ili drugi tip snimanja.

Najbolje je kada se reumatoidni artritis dijagnostifikuje u periodu od 6 meseci od pojave prvih simptoma.

Na taj način moguće je rano otkrivanje bolesti i početak lečenja, što će doprineti zaustavljanju ili sprečavanju progresije bolesti.  Postoje efikasni tretmani i medikamenti koji se koriste za lečenje RA, te je otkrivanje prvi korak ka zaustavljanju progresa bolesti.

Za lečenje RA koriste se antireumatski lekovi, ali jako je važna i promena životnih navika, kako bi se sprečila pojava deformiteta i olakšao život pacijenta sa reumatoidnim artritisom.

Kod lečenja ove bolesti ključni faktor jeste rano otkrivanje, ali i smanjivanje rizika od pogoršanja bolesti.

Pacijentima se pored terapije medikamentima preporučuje i zdrav režim ishrane, gubitak kilograma, prestanak pušenja, fizička aktivnost i vežbe prilagođene stanju zglobova.

Za zakazivanje pregleda reumatologa pozovite gore pomenuti broj telefona ili kontaktirajte Polikliniku Dr. Rončević  putem mail adrese: drroncevic@yahoo.com.

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED