Trudnoća po nedeljama

26. novembra 2021. by DR. Roncevic
trudnoca-po-nedeljama.jpg

Trudnoća je zaista posebno stanje koje žena doživljava u svom životu.

Nekada se zvalo i “drugo stanje” i verujemo da je baš to nadimak koji najviše odgovara. 

Trudnoća po nedeljama je veoma važna trudnicama kako bi što bolje shvatile i razumele šta se dešava sa njihovim telima za vreme perioda trudnoće. 

Danas su žene savremenije i jednostavno sa brojnim mogućnostima koje medicina danas pruža trudnicama, one jednostavno ne žele da ništa prepuste slučaju.

Poznata je i izreka da se rađanjem bebe rađa i jedna nova ličnost žene, a to je majka. Žena je žena od kada se rodi dok ne umre, ali majka se u njoj rađa onog momenta kada prvi put oseti svoje čedo u svom stomaku.

To je jedno posebno i čarobno iskustvo koje zaslužuje pažnju i trud da se sa njime upoznate i bolje razumete.

Trudnoća po nedeljema je možda i najbolji način da se budućim roditeljima objasni šta se dešava tokom 9 meseci sa telom žene, emocijama, ali i plodom naravno.

Ovakvi vodiči pokazali su se kao veoma praktični iz razloga što su žene mirnije i bolje prihvataju stvari koje je nekako normalno da ne očekuju u trudnoći.

Da bismo lakše objasnili, žene se jako brzo i lako menjaju tokom perioda trudnoće i to nekad i ne zavisi od njihovih želja, jednostavno je tako.

Ta promena nije samo na fizičkom nivou, već i na emotivnom i psihičkom.

Telo žene se 9 meseci priprema da iznese jedan komplikovani i teški izazov poput porođaja, a um i emocije se pripremaju na ljubav i odgovornost kakvu do sada nisu poznavale. 

Trudnoća po nedeljama je odličan način da lakše razumete i shvatite šta se to dešava unutar vas sa vašim telom i vašim detetom kako biste se što lakše prilagodili i zadovoljniji izneli čitav ovaj proces.

Trudnoća po nedeljama odličan priručnik za trudnoću

Verovatno ste već čuli za bezbroj knjiga i priručnika sa savetima kako da se ponašate, šta da jedete, kako da vežbate i sličnim, možda ste neke već i pročitali, ali oni uglavnom samo još više zbune buduće mame.

Trudnoća po nedeljama je vodič koji je jasan, precizan i standardizovan za većinu trudnica. Odnosno ovde se tačno zna šta se u kojoj nedelji dešava i tu nema mnogo individualnih odstupanja. Period trudnoće od začeća pa sve do porođaja deli se u tri trimestra što obuhvata termin od 40 punih nedelja.

Trudnoca po nedeljama do porodjaja

Trudnoća počinje onda kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju ispuštenu iz jajnika za vreme ovulacije

Oplođeno jaje zatim putuje u metericu gde se implementira i nakon uspešne implementacije počinje trudnoća. 

Normalnom trudnoćom smatra se ona koja traje između 37 i 42 nedelje.

Trudnoća po nedeljama važna je za žene i bebu kako bi se pratio razvoj i zdravlje i majke i deteta.

Kako bismo vam što bolje približili promene koje vas u trudnoći očekuju izdvojićemo nekoliko ključnih nedelja u trudnoći i predstaviti vam šta se to tada dešava sa vašim telom i razvojem vašeg deteta.

Obzirom da se trudnoća deli u tri trimestra, izdvojićemo po dve najvažnije nedelje iz svakog trimestra. 

6 nedelja trudnoće

Do 6 nedelje trudnoće već ste primetili da je menstruacija izostala i odradili test na trudnoću.

Ukoliko ste radili samo kućni test na trudnoću, ginekolog će vam preporučiti da odradite i laboratorijski test beta hcg iz krvi.

Ukoliko se i ovim testom potvrdi trudnoća, šesta nedelja je idealna za prvi ultrazvuk jer se u većini slučajeva već mogu čuti otkucaji srca vaše bebe.

Vaš lekar će sada moći da odredi i datum porođaja. U ovoj nedelji vaša beba izgleda kao punoglavac.

Oči i pupoljci udova se formiraju i jasno se vidi plod u gestacijskom mehuru.

Trudnica do 6 nedelje

Što se trudnice tiče do 6 nedelje je već verovatno primetila da majice postaju uske i da se bokovi i butine polako šire.

Neke trudnice su već dobile nekoliko kilograma, dok druge mogu i izgubiti na kilaži ako imaju mučnine i povraćaju.

Ukoliko nosite blizance to možete saznati u šestoj nedelji. 

Ovo je odlično vreme da počnete sa zdravim načinom života, ostavite alkohol i cigarete i počnete da koristite neke od prenatalnih vitamina.

Posavetujte se sa ginekologom oko izbora vitamina.

12 nedelja trudnoće

12 nedelja trudnoće je ujedno i poslednja nedelja prvog trimestra trudnoće. Sada je beba već veličine manje glavice luka i razvijeni su joj čak i pupoljci zuba i nokti na nogama. Jasno se ističu brada i nos i već su formirane šake i stopala sa po pet prstiju na svakom.

U ovoj nedelji još uvek se ne može jasno odrediti pol bebe, ali je šansa za pobačaj znatno manja nego u ranijem periodu.

Trudnica sa podsetnikom obaveza

Unutrašnji organi se razvijaju i u narednom periodu beba će postati veća i razvijenija. Cirkularni u urinarni sistem već vrše svoje funkcije kako treba.

Trudnica od 12 do 18 nedelje

U narednih nekoliko nedelja osetićete više energije i prvi period sa mučninama je polako prošao, a apetit vam se može popraviti nakon ovog perioda.

Možda ste već primetili da vam koža na licu postaje malo tamnija iz razloga što vaše telo proizvodi više melanina.

Takođe, možda ste već primetili i prve strije, a ako želite da ih izbegnete najbolje je da počnete sa korišćenjem neke dobre kreme za strije još u prvim danima trudnoće, kako bi se koža pripremila na širenje koje sledi tokom trrudnoće.

18 nedelja trudnoće

Drugi trimestar počinje nakon 13 nedelje trudnoće i beba tada konstantno napreduje. U 18 nedelji nagli rast bebe polako prestaje, a ona sada može već da se mršti, smeje i zeva.

Beba je sada sposobna da prepozna svetlost i čuje zvukove jer su uši i oči u fazi razvoja. 

Takođe u ovom periodu beba može razlikovati i ukuse.

Period od osamnaeste do dvadeset druge nedelje odličan je za izvođenje ekspertnog ultrazvuka, odnosno 4d ultrazvuka. 

Ukoliko imate sreće i beba se tokom 4D ultrazvuka namesti u pogodan položaj možete videti pol svoje bebe.

U ovom periodu većina trudnica oseti i prve udarce svoje bebe.

Trudnica posle 18 nedelje

U periodu od 18 nedelje vaše srce moraće da radi 40 do 50 % više nego uobičajeno, što vam može doneti određene tegobe.

Brže umaranje, zadihanost i umor su nešto što ćete verovatno primetiti u ovom periodu. 

Vaša materica već je veličine dinje i može se lako napipati ispod pupka. Vodite računa da polako ustajete i menjate položaje jer zbog promene u pritisku može doći do vrtoglavice.

Bolovi u donjem delu leđa mogu biti izraženi od osamnaeste nedelje.

Ultrazvuk u 18 nedelji radi se kako bi se odredio položaj placente i dužina grlića, ali i razboj bebe, naravno.

24 nedelja trudniće

U 24 nedelji trudnoće vaša beba je sposobna da preživi izvan materice. Razvijeni su skoro svi organi i ona proizvodi bela krvna zrnca koja služe za borbu sa infekcijama i bolestima.

Beba sada može da reaguje na zvuk i dodir pa se predlaže da joj puštate umirujuću muziku i zajedno sa partnerom pričate bebi u stomaku. Na taj način beba će prepoznati vaše glasove čim se rodi.

Beba je veličine ananasa i teška oko 700 grama.

Trudnica od 18 do 28 nedelje

U ovom periodu sve do dvadeset osme nedelje trebalo bi da proveravate redovno vaš šećer, jer je upravo ovo period kada se kod trudnica najčešće javlja gestacijski dijabetes. 

Otkucaji srca su verovatno učestaliji, a možete primetiti i značajno dobijanje na kilaži i to oko 400 grama nedeljno.

Bebini otkucaji srca mogu se čuti ukoliko naslonite uvo na stomak trudnice u ovom periodu drugog trimestra.

28 nedelja trudnoće

Vaša beba je dosegla dužinu od skoro 40 centimetara i teška je oko kilogram. U ovom periodu beba može i da sanja, a grane pluća još uvek se razvijaju. Beba ima i trepavice i već su formirani i nokti na nogicama. Mišići dobijaju svoju čvrstinu.

28 nedelja trudnoće

Trudnica od 28 do 36 nedelje

U ovom periodu mogu se javiti i prve lažne kontrakcije takozvane Brakston-Hiks kontrakcije. 

Grčevi u nogama tokom noći mogu postati učestaliji i remetiti vam san. Važno je da ovaj period iskoristite da se odmarate i pripremite za porođaj.

Ako već niste trebalo bi da već krenete na pripremu za porođaj, odnosno vežbe za trudnice koje vam može preporučiti vaš ginekolog.

Vodite računa o pritisku i glavoboljama, ako su učestale glavobolje, a pritisak vam je često visok obavezno se javite lekaru jer se u ovom periodu može javiti preeklamsija – ozbiljno stanje koje zahteva reakciju lekara.

36 nedelja trudnoće

Sa početkom 36 nedelje trudnoće ulazite u deveti mesec i beba se može roditi bilo kog dana, smatra se da je ovo period terminskog rođenja bebe.

Njeni organi su već skoro sasvim formirani, a beba uči da trepće i već formira neki svoj obrazac spavanja.

Vodite računa da ste noću mirni kako bi i beba stvorila naviku da se noću spava.

Beba je duga oko 50 cm i teži nešto više od 2.5 kg.

U periodu do porođaja beba se spušta niže u matericu i zauzima položaj za porođaj, glavom prema dole. 

Mama

U ovom periodu i vaše telo se priprema za porođaj te se povremeno možete osećati umorno, a nekad jako energično. Od ove nedelje posete lekaru biće učestale makar jednom nedeljno kada biste trebali da odradrite CTG nalaz.

Materica vam je već velika i napregnuta, a mnoge trudnice počnu da osećaju napetost i pritisak na bešiku i grlić jer se beba spušta za porođaj. Utrnuli prsti na nogama i rukama su normalna pojava i javljaju se kao posledica pritiska na nerve.

Budite smireni i što više se odmarajte.

Možete pripremiti stvari koje će vam biti neophodne nakon porođaja poput uložaka, pumpice ili tupfera za grudi.  Može se desiti da vam baš ove nedelje krene mleko iz dojki. Nemojte se uplašiti, to je sasvim normalna pojava.

Trudnoća je posebno stanje  svake žene i stvari su zaista dosta individualne.

Ovo su samo neke od smernica kako vaša trudnoća može da napreduje po nedeljama trudnoće, ali nemojte se uplašiti ako je kod vas prisutno i manje odstupanje. 

Najvažnije je da se ponašate odgovorno i imate poverenja u svog lekara, sve ostalo će ići onako kako treba i to je priroda sasvim dobro isplanirala.

Ultrazvuk u trudnoći je veoma važan i veoma dobar metod praćenja razvoja bebe, ali i zdravlja trudnice.

Ekspertski ultrazvuk je potreban svakoj trudnici jer se na njemu jasno mogu uvideti sve moguće nepravilnosti na vreme.

Poliklinika Dr. Rončević nudi vam kompletne ginekološke usluge za trudnice sa ultrazvukom i ekspertskim ultrazvukom po povoljnim cenama.

Odaberite ginekologa od poverenja jer vi i vaša beba zaslužujete samo najbolje.

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED