Endoskopija

11. aprila 2019. by DR. Roncevic
endoskopija.jpg

Podjednako važna i precizna, nešto invanzivnija dijagnostička procedura jeste endoskopija – odnosno endoskopski pregled gornjeg i donjeg gastrointestinalnog trakta .

Šta je endoskopija?

Endoskopija je minimalno invazivna dijagnostička procedura koja omogućava lekarima da vizuelno pregledaju unutrašnje organe i strukture tela bez potrebe za velikim rezovima. Ovaj postupak se izvodi pomoću instrumenta zvanog endoskop, koji je dugačak, fleksibilan cev sa malom kamerom i svetlom na kraju.

Endoskopija se koristi za dijagnostikovanje različitih stanja, uključujući gastrointestinalne bolesti, respiratorne probleme, i određene vrste raka. Ova procedura može takođe omogućiti lekarima da uzmu uzorke tkiva za biopsiju, što može biti ključno za postavljanje tačne dijagnoze.

2. Kako se izvodi endoskopija?

Endoskopija se obično izvodi ambulantno, što znači da pacijenti mogu otići kući istog dana. Pre postupka, pacijentima se može dati sedativ da bi se opustili. Endoskop se zatim nežno uvodi kroz prirodni otvor u telu, kao što su usta ili rektum, i polako se gura kroz digestivni trakt.

Kamera na endoskopu šalje video snimke na monitor, omogućavajući lekaru da pregleda unutrašnjost organa. Postupak obično traje između 15 i 60 minuta, u zavisnosti od vrste endoskopije.

3. Kada se izvodi endoskopija?

Endoskopija se izvodi kada lekar treba da pregleda simptome koji ne mogu biti objašnjeni rutinskim testovima, ili kada je potrebno pratiti hronično stanje. Takođe se koristi za potvrđivanje dijagnoze nakon drugih testova, kao što su rendgen ili CT sken.

Neki od simptoma koji mogu zahtevati endoskopiju uključuju neobjašnjene stomakne bolove, poteškoće sa gutanjem, gastrointestinalno krvarenje, ili promene u stolici. Endoskopija se takođe može koristiti za praćenje napretka lečenja određenih stanja, kao što su ulkus ili Barrettov ezofagus.

4. Zašto se izvodi endoskopija?

Endoskopija se izvodi iz nekoliko razloga. Prvo, omogućava lekarima da direktno vide unutrašnje organe, što može pružiti dragocene informacije koje ne mogu biti dobijene drugim dijagnostičkim metodama. Drugo, endoskopija može omogućiti lekarima da izvedu tretmane, kao što su uklanjanje polipa ili zaustavljanje krvarenja, bez potrebe za invazivnom hirurgijom.

Konačno, endoskopija može biti korisna za praćenje efikasnosti lečenja i praćenje napretka bolesti. Bez obzira na razlog, endoskopija je važan alat koji pomaže lekarima da pruže najbolju moguću negu svojim pacijentima.

Njena prednost se ogleda u direktnoj vizuelizaciji pod velikim uvećanjem i osvetljenošću sluznice digestivne cevi uz mogućnost uzimanja pato-histološkog uzorka uočene promene ili čak i samog uklanjanja promene u zavisnosti od njene veličine i morfologije.

Endoskopija je jedina metoda kojom možemo sa sigurnošću dijagnostifikovati bolesti gastro-intestinalnog sistema odnosno želudca, duodenuma, creva i samim tim sporevesti adekvatnu i pravovremenu terapiju.

Gastroskopija u našoj poliklinici je jedan od najčeščih pregleda izvodi je dr. Radoje Doder.

 

O poliklinici

Poliklinika dr Rončević je osnovana 2003 godine sa ciljem da pacijentima na jednom mestu obezbedi najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu od strane naših eminentnih kliničkiih lekara uz angažman najsavremenije dijagnostičke opreme.

Monday - Friday 08:00-19:00Saturday and Sunday - CLOSED